Ukrán válság – Financial Times: fel kell számolni a korrupciót - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Financial Times: fel kell számolni a korrupciót

Ukrajna rendbe teheti a gazdaságát, de gyorsan kell cselekednie – írja a Financial Times szerdai számában megjelent írásában Anders Aslund, az ukrán kormány egykori gazdasági tanácsadója.

A svéd közgazdász, aki a tervutasításos gazdaságirányításról a piacgazdaságra való átállás szakértője, emlékeztet, hogy azok a gazdasági problémák, amelyek – az azóta ukrán államfői tisztségéből leváltott – Viktor Janukovicsot Vlagyimir Putyin orosz elnök “karjaiba lökték”, továbbra is fennállnak, a folyó fizetési mérleg és a költségvetés hiánya 8-9 százalékos, és Kijev devizatartaléka vészesen fogy, a piacról pedig hosszú ideje nem jut hitelhez.
A baj forrása az volt, hogy Aslund szerint Janukovicsot alig érdekelte az ukrán gazdaság állapota, egyetlen célja az volt, hogy családja és barátai zsebét megtömje. A család vagyonát mérsékelt becslések is 12 milliárd dollárra teszik – írja Aslund.
A szakértő szerint a korrupció felszámolásához radikális, átfogó és gyors gazdasági reformra van szükség, amelyet jelentős mennyiségű külföldi segítséggel kell támogatni, ennek nagy része pedig minél előbb meg kell érkezzen Ukrajnába.
A pénzügyi stabilizáció nagyrészt korrupcióellenes programot jelent, amelyet gyorsan meg kell valósítani, hogy az új szereplők ne használhassák ki a régi lehetőségeket – írja Anders Aslund.
A közgazdász úgy véli, első intézkedésként be kell fagyasztani a Janukovics család és legközelebbi tettestársaik sikkasztással, törvénytelenül szerzett vagyonát, amelynek felderítéséhez Kijev szintén külföldi segítségre szorul. Emellett Aslund szerint biztonságba kell helyezni a devizatartalékot, mert a közgazdász tapasztalata szerint a gyors változások idején az ilyen pénznek könnyen lába kél.
Ezt követően a szakértő rámutat, hogy Ukrajna még egyszer sem tartott ki egy évnél hosszabb ideig IMF-program mellett, ezért a mostani stabilizáció sem tarthat tovább ennél, viszont annál radikálisabbnak kell lennie. Az ország egyéves finanszírozásának költségeit a szerző 15 milliárd dollárra becsüli, szerinte ebből 10-12 milliárdot kellene adjon az IMF, a többit pedig az Európai Unió.
Aslund ezen kívül a hrivnya további leértékelése mellett érvel, és kijelenti: a költségvetés korrupt kifizetéseit, amelyek a GDP több százalékát teszik ki, azonnal le kell állítani. Kifejti például, hogy Ukrajnában a gyors meggazdagodás útja az volt, hogy olcsón, állami támogatással lehet földgázt vásárolni, amelyet jóval magasabb, piaci áron lehet továbbadni. Ezt azonnal le kell állítani – szögezi le Aslund, emlékeztetve, hogy pusztán ezzel a GDP 2 százalékának megfelelő pénzt lehetne megtakarítani. Az összeget a közgazdász szerint a szegények szociális támogatására kellene fordítani.
A korrupció melegágyaként azonosítja a közgazdász a közbeszerzést is, amelynek keretében a Janukovics-rezsim barátait és üzletfeleit juttatta számukra rendkívül kedvező feltételekkel állami megrendelésekhez, amelyeken az ukrán büdzsé a piaci ár kétszeresét fizette ki. A korrupció felszámolásában a svéd szerző szerint az EU-nak kellene fontos szerepet játszania, az uniós társulási szerződést pedig szerinte még márciusban alá kellene írni. A szabadkereskedelmi megállapodás hatalmas piacot nyitna meg az ukrán termelők számára. Az agrárium jelenleg is rohamosan fejlődik, az országba pedig jelentős külföldi befektetés érkezhet – vélekedik a kijevi kormány egykori tanácsadója, aki szerint Grúzia jó példa arra, hogy hogyan lehet leküzdeni a korrupciót az egykori szovjet tagköztársaságokban.(MTI)

Scroll To Top