Ukrán válság – Feszült a helyzet Kijev belvárosában: gumiabroncsokat égetnek a tüntetők - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Feszült a helyzet Kijev belvárosában: gumiabroncsokat égetnek a tüntetők

Ismét fekete füst szállt fel Kijev belvárosában: szemtanúk szerint gumiabroncsokat égettek a hatalomváltást követelő tüntetők a korábbi zavargások helyszínén, a Hrusevszkij utcában pénteken.

A tüntetők között többen elégedetlenek azokkal a bejelentésekkel, amelyek szerint a Majdan (a kijevi Függetlenség terének) tüntetői készek szabaddá tenni a Hrusevszkij utcát. Ezt a szándékot a tüntetők több csoportja jelezte, köztük a Hrusevszkij utcai összecsapások kirobbantását magára vállaló Jobboldali Szektor vezetője is, miután a bíróságok kiengedték a börtönökből az összes ellenzéki aktivistát, akiket a tiltakozóakciókkal összefüggésben vettek őrizetbe.
A helyszínen lévő Irina Szolomko újságíró Facebook-oldalán közölte, feszült a helyzet az utcában, arról beszélnek, hogy újabb összecsapások törhetnek ki a tüntetők és a rohamrendőrök között.
“Megkértek, menjek hátrébb az ütközőzónától a második sor barikád mögé. A tüntetők egy vezetője odajött hozzánk, újságírókhoz, és azt mondta: köszöntelek benneteket a háború kezdete alkalmából” – írta az újságírónő.
Más szemtanúk arról számoltak be, hogy egy magát az UNA-UNSZO nevű radikális jobboldali szervezet képviselőjének nevező férfi odament hozzájuk, és közölte: nem hajlandók elhagyni a Hrusevszkij utcai barikádokat, és nem értenek egyet a Jobboldali Szektorral.
A gumiabroncsokat három ponton gyújtották fel az első sorban lévő barikádoknál, de akkor az utcán alig voltak kétszázan. Lövések és gránátrobbanások nem hallatszottak az utcából.(MTI)

Scroll To Top