Ukrán válság – Feszült a helyzet a krími köztársaság fővárosában, Janukovics vagyona

Legalább ötezer krími tatár kezdett szerdán tüntetést Szimferopolban, az ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság fővárosában, Ukrajna területi egységének megőrzését követelve a helyi vezetéstől. Eközben egy külföldi közgazdász 12 milliárd dollárra becsülte Viktor Janukovics leváltott ukrán elnök és családjának vagyonát.

A krími tatárok ukrán és EU-zászlókkal, illetve a tatár közösség lobogóival a kezükben az egész teret megtöltötték az autonóm terület parlamentje előtt.
Közvetlen közelükben oroszpárti aktivisták, köztük a helyi kozákság képviselői gyűltek össze ellendemonstrációra, karjukon fekete-narancsszínű, orosz cári György-szalaggal. A két tábort rendőrök választják el egymástól.
Délután rendkívüli ülést tart a krími parlament. Elemzők nem zárják ki, hogy a jelenlegi krími kormány távozik hivatalából.
Eközben olyan videofelvétel került fel az internetre, amelynek tanúsága szerint a Krím félszigeti Jaltában szabadon mozognak felfegyverzett orosz katonákat szállító, orosz rendszámú teherautók. A Krímben állomásozó orosz fekete-tengeri flottához közel álló forrás egy helyi televíziónak azt állította, hogy orosz katonák érkeztek Jaltába. A krími autóutakon orosz rendszámú páncélozott járművekről is készült videofelvétel, amelyet szintén közzétettek az interneten.
Ukrajna három egykori államfője, Leonyid Kravcsuk, Leonyid Kucsma és Viktor Juscsenko – közös közleményt adott ki szerdán, amelyben Oroszországot a krími eseményekbe történő közvetlen beavatkozással vádolta meg. A volt államfők elítélték, és Ukrajna alkotmányos rendjének, valamint az ország területi egysége megsértésének minősítették az orosz parlamentben felvetetett javaslatot, miszerint népszavazást írjanak ki a Krím Oroszországhoz csatlakozásáról, továbbá az autonóm terület parlamentjében elhangzott hasonló nyilatkozatokat.
Az exelnökök veszélyesnek nevezték az Ukrajna föderalizálását célzó elképzeléseket. Ezeknek fő szószólója Viktor Medvegycsuk, aki régóta Vlagyimir Putyin orosz államfő bizalmasa, és akit Viktor Janukovics eltávolított elnök megbízott a Kreml és a kijevi elnöki hivatal közötti kapcsolattartással.
A tömeggyilkosságért körözött Janukovics még mindig szökésben van, Arszenyij Avakov ideiglenes belügyminiszter korábbi közlése szerint a hatóságok a Krím-félszigeten vesztették el a nyomát. Anders Aslund közgazdász, az ukrán kormány korábbi tanácsadója a Financial Times című brit lapban ukrán médiaforrások szerint 12 milliárd dollárra becsülte a Janukovics-család vagyonát. A szakértő azt javasolta, hogy az ukrán gazdaság stabilizálásában első lépésként kutassák fel és kobozzák el Janukovics családjának, illetve közvetlen környezetének kinnlevőségeit, mert ezek az összegek szerinte jelentősen javítanénak a kelet-európai ország pénzügyi helyzetén.(MTI)

Scroll To Top