Ukrán válság – Feloszlott a kormánykoalíció

Petro Porosenko ukrán államfő szerint nem szabad, hogy az “Európai választás” elnevezésű kormánykoalíció felbomlása megbénítsa a parlament munkáját.

Az Ütés és a Szabadság párt ezt megelőzően jelentette be, hogy kilépnek a kormánykoalícióból. Az ukrán jogszabályok szerint ha nem alakul új kormánytöbbség harminc napon belül a parlamentben, az államfőnek joga van feloszlatnia a törvényhozást, és rendkívüli parlamenti választásokat kiírnia.
Porosenko közleményében úgy vélekedett, hogy a parlamenti képviselők egy része nem ragaszkodik túlzottan a székéhez, hanem érzi a választók akaratát, és aszerint cselekszik.
Hangsúlyozta, hogy jelenleg az ukrán társadalom a politikai hatalom teljes átrendeződését akarja. Az elnök ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a parlamentnek tovább kell folytatnia a munkáját.
“A parlament továbbra is köteles az állam számára rendkívül fontos kérdésekben döntést hozni: módosítania kell a költségvetésről szóló törvényt, amely szükséges az államunkat hősiesen védő fegyveres erők finanszírozásának biztosítása szempontjából, továbbá fontos dokumentumokat kell elfogadnia, amelyek elengedhetetlenek a nemzetközi pénzügyi intézményekkel való együttműködésünkhöz” – fejtette ki az elnök.
“Felelősségteljes munkára szólítok fel minden parlamenti képviselőt most, amikor Ukrajna szuverenitásért, területi épségéért, államunk létezéséért és az ukrán nép jövőjéért küzd” – hangsúlyozta Porosenko.(MTI)

Scroll To Top