Ukrán válság: Fegyveresek megsemmisítettek egy katonai radarállomást Luhanszk megyében

Fegyveres szakadárok megtámadtak és megsemmisítettek egy katonai radarállomást kedden a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében, ahol a rendőrség – saját beismerése szerint – már nem ura a helyzetnek.

A radarállomást automata fegyverekkel felszerelt, láthatóan jól kiképzett 20 szakadár rohanta le. A létszámfölényben lévő támadók lefegyverezték a létesítményt őrző katonákat, majd felgyújtották a radarállomást és zsákmányolt fegyverekkel együtt eltűntek a helyszínről – adta hírül az Unian hírügynökség az ukrán főügyészség sajtószolgálatára hivatkozva.
A Luhanszk megyei rendőrség kedden kiadott nyilatkozatában elismerte, hogy többé nem ura helyzetnek. A közlemény szerint a térségben elszaporodtak a bűncselekmények, miután sok lőfegyver került a lakosság kezére. Csak az utóbbi néhány napban számos rablótámadást, gyilkosságot, rablást és járműlopást követtek el automata fegyverek használatával – áll a nyilatkozatban.
A luhanszki rendőrség szerint kedden a kelet-ukrajnai nagyvárosban géppisztolyokkal felszerelt fegyveresek csoportja támadta meg a közlekedésrendészet lefoglalt gépkocsik tárolására használt telephelyét. Elvették az őrtől a telefonját, a gépkocsitároló kulcsait, majd elhajtottak tíz olyan autóval, amelyet bizonyítékként foglaltak le korábban a nyomozó hatóságok.
A közlemény emlékeztet arra, hogy hétfőn a Luhanszk megyei Szverdlovszk városában ugyancsak automata fegyverekkel fenyegetőző bűnözők elraboltak két kamiont, egy nappal korábban pedig egy pénzszállító járművet kerítettek hatalmukba.
“A megye útjain felállított úgynevezett +népi ellenőrző pontokon+, amelyeket eredetileg azzal a szándékkal létesítettek, hogy távol tartsák a térségtől a nemkívánatos elemeket, jelenleg fegyveresek gyakorlatilag útonállással és fosztogatással foglalkoznak. Megállítják a megyébe élelmiszert, benzint és más árut szállító teherjárműveket, és egyszerűen kifosztják azokat, majd ismeretlen helyre viszik a rakományukat” – áll a rendőrség nyilatkozatában, amely szerint nyoma sincs a kezükbe fegyvert fogók által kezdetben ígért békének és nyugalomnak, ehelyett a megyében elszabadult a bűnözés, és teljes a felfordulás.(MTI)

Scroll To Top