Ukrán válság – Fegyveres konfliktustól tartva nem fogták el Janukovicsot a Krímben

Azért nem próbálták meg őrizetbe venni a hatóságok Viktor Janukovics eltávolított elnököt a Krím félszigeten, mert attól tartottak, hogy fegyveres konfliktus robban ki emiatt a dél-ukrajnai területen – közölte Arszen Avakov ideiglenes belügyminiszter szerdán Kijevben tartott sajtótájékoztatóján.

“Úgy gondolom, hogy semmilyen katonai szembenállást, illetve konfliktust nem szabad megengednünk a térségben” – jelentette ki. Elmondta, hogy amikor Valentin Nalivajcsenkóval, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetőjével együtt Szevasztopolba érkeztek, úgy ítélték meg a helyzetet, hogy a Janukovics utáni hajsza erőszakos konfliktust provokálna, ürügyül szolgálhatna “egy külföldi állam fegyveres erőinek” beavatkozásához. Avakov nyilvánvalóan Oroszországra célzott, amelynek fekete-tengeri flottája Szevasztopolban állomásozik.
“Arra a döntésre jutottunk, hogy számunkra a Krím sorsa, nyugalma fontosabb mint Janukovics” – tette hozzá a belügyi tárca vezetője.
Avakov hétfőn Facebook-oldalán tájékoztatta az ukrán lakosságot Janukovics meneküléséről. Eszerint Janukovics kíséretével a múlt hét végén Kijevből helikopterekkel a kelet-ukrajnai Harkivba repült. Terveivel ellentétben azonban nem vett részt a Régiók Pártja szombati tanácskozásán, hanem felvette videóüzenetetét, amelyet később az ukrán média közölt, majd helikopterekkel a donyecki repülőtérre utaztak. Megérkezve átszállt kíséretével két charter gépre, ám az ukrán határőrség megakadályozta, hogy Oroszországba utazzanak. Egyes források szerint Janukovics testőrei tűzharcba keveredtek a határőrökkel.
Ezt követően Janukovics és kísérői autókonvojban a Krím félszigetre utaztak, és megszálltak az egyik magánszanatóriumban. Janukovics értesülve arról, hogy a parlament Olekszandr Turcsinovot bízta meg az államfői feladatok ideiglenes ellátásával, sietve a szevasztopoli nemzetközi repülőtérre hajtatott. “Nalivajcsenko és én akkorra már megérkeztünk a repülőtérre, ezért Janukovicsék visszafordultak, és Balaklava környékén egy magánrezidenciában álltak meg” – írta Avakov. A volt államfő testőreinek egy része ezután fegyvereikkel együtt a rezidencián maradt. Janukovics egy kézzel írott papírt hagyott hátra, amelyben lemondott az államfőnek járó fegyveres kíséretről, majd maradék testőreivel ismeretlen helyre távozott.
Arszen Avakov ideiglenes belügyminiszter hétfőn azt közölte, hogy letartóztatási parancsot adott ki Viktor Janukovics leváltott államfő ellen az ukrán rendőrség, tömeggyilkosság vádjával akarták őrizetbe venni.(MTI)

Scroll To Top