Ukrán válság – Előzetes megállapodás az Oroszország elleni gazdasági szankciókról

Előzetes megállapodás született kedden az Európai Unió tagállamainak nagykövetei között az Oroszországgal szemben bevezetendő széles körű gazdasági szankciókról – közölték diplomáciai források.

Az Európai Unió külügyminiszterei a múlt héten határoztak arról, hogy elő kell készíteni olyan büntetőintézkedéseket, amelyekkel korlátozható Oroszország hozzáférése a tőkepiacokhoz, a védelmi szektor termékeihez, valamint az úgynevezett kettős felhasználású termékekhez, amelyeket katonai, rendészeti és polgári célokra is lehet használni, továbbá az úgynevezett érzékeny termékekhez, beleértve az energiaszektorban használatos technológiákat is.
A védelmi célú termékek, jobbára fegyverek Oroszországba irányuló exportjának tilalma a megállapodást ismerők szerint kizárólag az új szerződésekre vonatkozik majd, így például nem érinti közvetlenül azt a már hatályos szerződést, melynek értelmében Franciaország két Mistral típusú hadihajót szállít Oroszországnak. Az energiaszektorban a szankciók a mélytengeri és sarkvidéki olajfúrásokhoz szükséges technológiákat érintik, a földgázkitermelést egyelőre nem. A pénzügyi szankciók egyelőre azt jelentik, hogy mostantól az Európai Unióban sem magánszemélyek, sem más, így bankok és vállalatok sem vásárolhatnak vagy adhatnak el orosz állami tulajdonban lévő vállalatok vagy fejlesztési bankok által kibocsátott új kötvényeket vagy részvényeket.
Egy neve elhallgatását kérő magas rangú tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy a büntetőintézkedések csütörtökön vagy pénteken léphetnek hatályba, és három hónap múlva vizsgálják majd felül őket. A név nélkül nyilatkozó magas rangú tisztviselő arra is kitért, hogy a szankciók szigorításának vagy lazításának szükségességét is folyamatosan értékeli majd az Európai Unió, emellett pedig egy év múlva, ha szükséges, meg kell majd újítani az intézkedéseket.
A büntetőintézkedések elfogadását követően pár órával közös közleményt adott ki Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság vezetője, amelyben azt írják: a szankciók elfogadása erőteljes figyelmeztetés, hogy egy szuverén állam területének törvénytelen elcsatolása és szándékos destabilizálása elfogadhatatlan a XXI. századi Európában. A két uniós vezető leszögezi: gyors és határozott válaszra van szükség, mikor az erőszak kicsúszik az ellenőrzés alól, és 300 ártatlan civil életét követeli, akik Hollandiából Malajziába tartottak.
“Az Európai Unió teljesíti kötelességét, megvédi és szavatolja polgárai biztonságát, valamint kiáll szomszédai és partnerei mellett” – szögezi le közleményében Van Rompuy és Barroso.
A közlemény emlékeztet, hogy az EU kollektív formában és kétoldalú találkozók alkalmával is többször kérte Moszkvát, hogy segítse elő a békés rendezést, ám a Moszkvából érkező vegyes üzenetek dacára “a vállalt kötelezettségek teljesítése elégtelen maradt”.
“Felszólításaink gyakorlatilag válasz nélkül maradtak” – írják közleményükben a politikusok, akik szerint a fegyverek és fegyveresek továbbra is akadálytalanul áramlanak Oroszországból Kelet-Ukrajnába, az erőteljes orosz állami támogatást élvező nacionalista propaganda pedig továbbra is a törvényellenesen tevékenykedő fegyveres szeparatisták mellett áll ki.
“Dühösen és frusztráltan szemléltük, hogy késik a nemzetközi hozzáférés biztosítása a légi katasztrófa helyszínéhez, hogy a roncsokat manipulálják, az elhunytakkal pedig tiszteletlenül bánnak” – áll a közleményben.
Van Rompuy és Barroso azt is világossá teszi: a büntetőintézkedések legújabb köre azt az erőteljes üzenetet küldi az orosz vezetőknek, hogy Ukrajna vagy bármely kelet-európai szomszédos állam destabilizálásáért az orosz gazdaság súlyos árat lesz kénytelen fizetni.
“Oroszország azt fogja tapasztalni, hogy saját lépései révén mind jobban elszigetelődik” – húzza alá Herman Van Rompuy és José Manuel Barroso.
Az uniós vezetők azzal zárják mondandójukat: az EU készen áll arra, hogy a szankciókat visszavonja, ha Oroszország aktívan és egyértelműen hozzájárul az ukrán válság megoldásához.
Az Európai Unió legfőbb döntéshozó testülete, az állam- illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács márciusban döntött úgy, hogy három lépcsőben vezethetnek be szankciókat Oroszországgal szemben az ukrán válságban játszott szerepe, a Krím elcsatolása, Kelet-Ukrajna destabilizálása, valamint az ország területi egységének, függetlenségének és szuverenitásának veszélyeztetése miatt.
Első lépésként felfüggesztették a gyakorlati együttműködést, a kétoldalú uniós és tagállami csúcstalálkozókat. Második lépésként személyek, majd később vállalatok és szervezetek ellen rendeltek el vagyonbefagyasztást az unióban, valamint előbbiek esetében beutazási tilalmat is. A kilátásba helyezett szankciók harmadik szakasza az átfogó, széleskörű gazdasági szankciókat jelenti, amely egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint gazdasági háborúval érhet fel.
Pár órával korábban a nagykövetek arról is határoztak, hogy négy további ember ellen rendelnek el beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást. Hárman közülük – uniós források szerint – Vlagyimir Putyin belső köréhez tartoznak, a negyedik pedig donyecki. Emellett négy jogi személy vagyonának zárolását is elrendelték.(MTI)

Scroll To Top