Ukrán válság: Elengedték a 11 fős EBESZ-csoport tagjait, de négytagú misszió sorsa továbbra sem ismert

Szabadon engedték az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tizenegy fős csoportjának a tagjait, akiket szerdán fogtak el a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, de továbbra sincs semmi hír arról a négyfős EBESZ-misszióról, amellyel előző nap szakadt meg a kapcsolat ugyanebben a térségben – közölte újságírókkal Jeffrey Feltman, az ENSZ-főtitkár helyettese.

Az Interfax Ukraina hírügynökség idézte csütörtökön Feltmant, aki az ENSZ Biztonsági Tanácsának tett jelentésében tájékoztatott arról, hogy a tizenegy fős EBESZ-csoportot egy fegyveres osztag tartotta fogva néhány órán át Donyeck-megyében, de már szabadon engedte. Feltman szerint az EBESZ-megfigyelők elengedéséről Ertugrul Apakan, az ukrajnai megfigyelő misszió vezetője tájékoztatta őt.
A tizenegy fős csoport Donyeckbe indult vissza, amikor a várostól nyugatra, Dnyipropetrovszk környékén megszakadt vele a kapcsolat. A megfigyelők járműveikkel Dnyipropetrovszk felé haladtak, és egy ellenőrző pontnál megállították őket.
Előző napon, kedden oroszbarát szakadár fegyveresek Donyeck közelében őrizetbe vették az EBESZ négy nemzetközi megfigyelőjét. Őket is egy ellenőrző pontnál tartóztatták fel. Apakan szerint azóta sincs róluk hír. A misszió egy észt, egy svájci, egy török és egy dán megfigyelőből áll.
Április végén is történt már hasonló incidens, a Moszkva-barát fegyveresek által letartóztatott megfigyelőket csak nyolc nappal később engedték szabadon.
Az 57 tagországból álló EBESZ, melynek célja a demokrácia terjesztése és a konfliktusok megelőzése az európai kontinensen, márciusban egyhangúlag döntött arról, hogy 282 tagból álló ellenőrző missziót, köztük 198 civil megfigyelőt küld Ukrajnába. Céljuk, hogy segítsék a kelet-európai ország válságos helyzetének megoldását.
Wolfgang Ischinger, az EBESZ különmegbízottja szerdán közölte, hogy a szervezet azt fontolgatja, az incidensek miatt befejezi megfigyelői tevékenységét Ukrajnában.(MTI)

http://interfax.com.ua/news/general/207014.html

Scroll To Top