Ukrán válság – Cameron: fel kell vetni Oroszország G8-tagságának megszüntetését

Fel kell vetni Oroszország G8-tagságának megszüntetését, ha Moszkva folytatja ukrajnai beavatkozását – mondta a londoni alsóház szerdai vitanapján a brit miniszterelnök.

David Cameron a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni félórájában az ellenzéki Munkáspárt vezetőjének kérdésére válaszolva kijelentette: ha Oroszország “további lépéseket tesz” Ukrajnában, akkor a hét legnagyobb nyugati ipari hatalom (G7) vezetőinek meg kell vitatniuk Oroszország “végleges száműzésének” lehetőségét a G7 és Moszkva alkotta G8-csoportból.
Ennek lehetőségére már a brit külügyminiszter is utalt a héten. William Hague az ukrajnai válságról előző nap tartott alsóházi vitanapon kijelentette: újfajta viszonyrendszerre kell felkészülni Oroszország és a Nyugat között a következő években az ukrajnai fejlemények miatt, és ezt a viszonyrendszert egyebek mellett az jellemzi majd, hogy bizonyos intézmények – például a G8 – Oroszország nélkül fognak működni.
David Cameron a szerdai alsóházi vitában kijelentette: a következő EU-csúcson “nagyon világosan figyelmeztetni kell” Moszkvát arra, hogy ha folytatja Ukrajna destabilizálását például a keleti országrészben, akkor a nyugati válaszintézkedések a következő, immár gazdasági szankciókat is tartalmazó szakaszba lépnek.
A brit kormányfő a Krím hovatartozásáról rendezett hétvégi népszavazást törvénysértőnek nevezte. Szavai szerint a referendumot úgy tartották meg, hogy közben “orosz Kalasnyikovok szegeződtek” a lakosságra, így a nemzetközi közösség a szavazást nem fogadhatja el és nem tekintheti törvényesnek.
Teljesen egyértelműen le kell szögezni, hogy ami történt, az nem más, mint egy ország területének annektálása egy másik ország által, és ha a nemzetközi közösség elfordítja tekintetét erről a válságról, és nem lép, annak hosszabb távon nagyon nagy ára lesz – hangsúlyozta a brit miniszterelnök. Cameron szerint a történtekre “következetes és robusztus” választ kell adni.(MTI)

Scroll To Top