Ukrán válság: Biden szerint Szerbiának az EU mellett kell kiállnia

Az európai partnerek melletti kiállás fontosságát hangsúlyozta a szerb miniszterelnöknek írt levelében Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke.

A levél szerb fordítását vasárnap hozták nyilvánosságra Belgrádban, egy nappal Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerbiai látogatása előtt.
Szerbia eddig semleges álláspontot képviselt a Nyugat és Oroszország között az ukrán válság kapcsán. A politikusok többször is elmondták, céljuk az uniós csatlakozás, és a Brüsszellel való jó viszony fenntartása, Moszkvához viszont történelmi és kulturális kapcsolat, illetve barátság köti Belgrádot.
Biden egyebek mellett arról írt, hogy az ukrán válság csak erősebbé tette az Egyesült Államok azon elhatározását, miszerint támogatni kell az egységes, szabad és békés Európát. “Bízom abban, hogy az Ön vezetésével Szerbia európai partnerei mellett áll majd a nemzetközi elvek támogatásában, figyelembe véve, hogy az ország arra törekszik, hogy megszerezze az európai uniós tagsággal járó jogokat és kiváltságokat” – fogalmazott Biden az Aleksandar Vucicnak írott levélben.
Emlékeztetett arra is, hogy Szerbia 2015-től az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét is ellátja.
Hozzátette, hogy az Egyesült Államok támogatja a szerb kormány azon törekvéseit, hogy az országot a Balkán és a tágabb régió stabilitásának kulcsfontosságú elemévé tegyék.
Aleksandar Vucic ugyanakkor vasárnap a belgrádi Prva televíziónak adott interjújában az orosz kapcsolatokról szólva elmondta: nyáron várhatóan találkozni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Dmitrij Medvegyev kormányfővel is. Hozzátette: azzal, hogy Szerbia nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, bebizonyította, hogy Moszkva igaz barátja. Szerinte a Kelettel és a Nyugattal való jó viszony fenntartása felelősségteljes politikáról árulkodik.(MTI)

Scroll To Top