Ukrán válság – Behatoltak a tüntetők a krími parlamentbe, továbbra is feszült a helyzet a félszigeten

Az Ukrajna egységéért tüntető krími tatárok közül mintegy húszan behatoltak szerdán a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjébe Szimferopolban.

Előtte felgyújtottak egy orosz zászlót az épület előtt “a Krím nem Oroszország!” felkiáltással. Helyi jelentések szerint az autonóm terület törvényhozásának épületébe egy oldalbejáraton jutottak be a tüntetők. Nem sokkal később megjelent az aulában Refat Csubarov, a krími tatárok parlamentjének (medzslisz) elnöke, akinek sikerült megnyugtatnia a radikális érzelmű demonstrálókat.
A Krími Autonóm Köztársaság parlamentje szerdán rendkívüli ülést akart tartani a félszigeten kialakult helyzetről, de ez végül elmaradt. A törvényhozás épülete előtt szerdán két tábor tüntetett. Az egyik Ukrajna területi egységének megőrzésért, jórészt krími tatárok részvételével, a másik a Krím Ukrajnától való elszakadásáért, oroszbarát aktivistákkal. A tüntetések csúcspontján mintegy tízezren voltak a parlament épülete előtt. A két tábor között összecsapások törtek ki, ami után mindkét oldal vezetői felszólították a demonstrálókat, hogy térjenek haza. A tüntetőknek csupán egynegyede tett ennek eleget.
Nem megerősített hírek szerint a dulakodásokban mintegy húszan sérültek meg, és állítólag két személyt agyonnyomtak a tüntetésen. Hivatalosan a krími egészségügyi minisztérium egy halálhírt erősített meg: egy idős férfi szívinfarktus következtében elhunyt a parlament épületénél.
Eközben a szintén Krím félszigeti Szevasztopol új, a héten megválasztott orosz állampolgárságú polgármestere, Alekszej Csalij nem oszlatta fel a Berkut rohamrendőri alakulatot. Épp ellenkezőleg, szerdán utasítást adott ki, hogy Berkut néven hozzák létre a városvezetés alá tartozó helyi különleges rendőri alakulatot. Közölte, hogy a szevasztopoli Berkut nem teljesíti az új vezetésű kijevi belügyminisztérium parancsait.
A félszigeten lévő Jaltában az orosz fekete-tengeri flotta szanatóriumának igazgatója azzal magyarázta a felfegyverzett orosz katonák feltűnését a városban, hogy a flotta szanatóriumában pihenő 31 orosz állampolgár védelmére érkeztek.
Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) szerdán arra kérte az ENSZ-t, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel a biztonsági helyzet alakulását a Krím félszigeten. Az SZBU azt is közölte, hogy folyamatosan tájékoztatja a krími fejleményekről a világszervezetet, ezenkívül az ország területi épségét garantáló nagyhatalmakat, köztük az Egyesült Államokat és Oroszországot.(MTI)

Scroll To Top