Ukrán válság – Az orosz titkosszolgálat részt vett a Majdan-ellenes műveletekben

Van alapunk feltételezni, hogy az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) munkatársai részt vettek azoknak az úgynevezett terrorellenes műveleteknek a kitervelésében és végrehajtásában, amelyeket a kijevi Függetlenség terén hatalomváltást követelő tüntetők ellen követtek el februárban – jelentette ki csütörtökön Valentin Nalivajcsenko, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetője.

Sajtótájékoztatóján Nalivajcsenko az egyes források szerint csaknem száz halálos áldozatot követelő, február 18-20-i kijevi orvlövésztámadások ügyében indított vizsgálat előzetes eredményeiről számolt be.
Kijelentette, hogy az orosz titkosszolgálat 26 munkatársa vett részt közvetlenül a tömeggyilkosságokban.
Nalivajcsenko szavai szerint az FSZB emberei január közepén érkeztek Ukrajnába, és Kijev környékén, az SZBU egyik kiképzőközpontjában helyezték el őket. Megjegyezte, hogy közvetlen kommunikációs vonalat építettek ki köztük és a kormányzat között, emellett Olekszandr Jakimenko, az SZBU akkori vezetője személyesen kereste fel őket jelentéseket tenni.
„Mindezeket figyelembe véve az ukrán rendvédelmi szervek felteszik a kérdést orosz kollégáiknak, mit csináltak ezek az emberek Ukrajna területén, és kérik tőlük az illetők neveit” – tette hozzá az SZBU vezetője.
Elmondta, hogy az ukrán biztonsági szolgálat értesülései szerint januárban orosz teherszállító repülőgépek érkeztek a Kijev megyében lévő Hosztomel reptérre fegyverekkel és 5,1 tonna robbanószerrel. Kijelentette, hogy az orosz titkosszolgálatnak kell választ adnia arra, hogy ki rendelte meg a szállítmányt, és milyen céllal.
Nalivajcsenko közölte, hogy az azóta feloszlatott Berkut belügyi alakulat tagjai mellett az SZBU alá tartozó Alfa különleges egység tagjai is részt vettek a tüntetők elleni támadásokban. Február 18-án az Alfa egység 108 felfegyverzett tagja a Függetlenség terén lévő Szakszervezetek Háza ellen tervezett ostromot. Az épületben volt a tüntetők „főhadiszállása”. Az „alfások” kalasnyikov típusú automata fegyverekkel és német gyártmányú mesterlövészpuskákkal a ház tetején helyezkedtek el, ám amikor tűz ütött ki az épületben, el kellett hagyniuk azt, így meghiúsult a tüntetők elleni ostrom. Ugyanakkor az elkövetkező két napban a belvárosi háztetőkön tovább „dolgoztak” az Alfa mesterlövészei.
Az SZBU-vezető szerint az Alfa és a Berkut tagjainak egy része a Krímbe menekült.
Arszen Avakov belügyminiszter a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a belügyi erőknek asszisztáló, felbérelt provokátorok, az úgynevezett „tyituskók” tevékenységét a Vitalij Zaharcsenko volt belügyminiszterrel szoros kapcsolatban álló Viktor Zubrickij, a Kontakt nevű médiaholding vezetője koordinálta.
Közölte, hogy a vizsgálat eddigi állása szerint a Berkut belügyi alakulat különleges egységéhez tartozó, sárga karszalagot viselő fegyveresek azon csoportja, amely az Októberi Palota felől lőtt a tüntetőkre, 17 személyt ölt meg a kijevi belvárosban lévő Insztitutszka utcában kitört utcai harcok közben. Hozzátette, hogy a fegyveres rendőrök több csoportra voltak osztva az utcában.(MTI)

Scroll To Top