Ukrán válság – Az orosz hadsereg légvédelmi gyakorlatot is tart a Kalinyingrádi területen

Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerek harckészültségbe helyezését és bevetését is gyakorolják az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi enklávéban zajló hadgyakorlaton – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A tárca a hét elején jelentette be, hogy hadgyakorlatokat tartanak a Lengyelország és Litvánia között fekvő Kalinyingrádi területen, amelynek területe szárazföldön nem kapcsolódik Oroszországhoz. Moszkva azzal érvelt, hogy az orosz hadmozdulatok “hasonlóak” lesznek, mint azok, amelyeke a NATO kezdett a balti országokban, az orosz határ közelében.
A manőverekre “egy időben” kerül sor a “Baltops” multilaterális haditengerészeti gyakorlattal és a Kardcsapás elnevezésű szárazföldi művelettel. A NATO ezeket 2010 óta minden évben megtartja a balti államokban.
Oroszországot eredetileg meghívták a NATO-hadgyakorlatokra, de miután Moszkva márciusban elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, az atlanti szövetség felfüggesztette Oroszországgal a katonai együttműködést.
A Kalinyingrád körzetében zajló orosz hadgyakorlaton a lég- és űrvédelmi csapatok egységeinek a parancsot követő öt percen belül harckészültségbe kell helyezniük a légvédelmi komplexumokat. A katonáknak ezekkel az Sz-300-as rakétarendszerekkel különböző magasságokban észlelt célpontokat kell megsemmisíteniük, s a hangsúly alapvetően a kis magasságú célpontok felderítésén lesz – tájékoztattak az orosz védelmi tárcánál.
Az SZ-300-asok alkalmasak ballisztikus rakéták, de nagyon alacsonyan repülő célok elfogására is.
A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint az orosz katonai műveletek biztonságát 24 különböző hadihajó, Szu-27-es vadászgépek, Szu-34-es nehéz vadászbombázók, Szu-24MR felderítő repülők, Mi-24-es harci helikopterek biztosítják. A gyakorlatban, amelyet egy A-50-es légtérellenőrző repülőgépről irányítanak, Tu-22M3-as nagy hatótávolságú hadászati bombázó repülőgépek is feladatot teljesítenek majd.
Az orosz hadgyakorlat résztvevőinek száma Moszkva szerint a párhuzamos NATO-műveletekbe bevont erők létszámának felel meg.(MTI)

Scroll To Top