Ukrán válság – Az európai NATO-főparancsnok újra fel kívánja venni a kapcsolatot orosz katonai partnereivel - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Az európai NATO-főparancsnok újra fel kívánja venni a kapcsolatot orosz katonai partnereivel

Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai szövetséges erőinek főparancsnoka csütörtökön Brüsszelben közölte, hogy újra fel akarja venni az ukrajnai válság miatt megszakadt kapcsolatot orosz katonai partnereivel.

A NATO-országok vezérkari főnökeinek kétnapos tanácskozását követő sajtótájékoztatóján Breedlove elmondta: ő maga azt követően is beszélt Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnökkel, hogy orosz katonák tavaly behatoltak Ukrajna területére. “Nagyon fontos a kommunikáció fenntartása” – mondta, és hozzátette, hogy az orosz katonai vezetéssel intézményesített formában is fel kívánják újítani a beszélő viszonyt.
A NATO európai erőinek – és egyben az Európában állomásozó amerikai csapatoknak – a főparancsnoka annak ellenére hangsúlyozta az oroszokkal való magas szintű katonai párbeszéd jelentőségét, hogy a vezérkari főnökök értekezletén Ukrajnával kapcsolatban megállapították: a helyzet tovább éleződött, az oroszok továbbra is támogatják a szakadárokat.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán olyan kijelentést is tett, hogy az oroszok növelték Ukrajnába eljuttatott katonai eszközeik – harckocsik, ágyúk, egyéb nehézfegyverzet – mennyiségét, ami “nem segíti elő a tárgyalásos megoldást”.
Az Ukrajnában bevetett orosz katonák számát illetően azonban a főtitkár – az észak-atlanti szövetség legfőbb civil tisztségviselője – nem kívánt konkrétumokba bocsátkozni. A davosi világgazdasági fórumon részt vevő Petro Porosenko ukrán elnök eközben arról beszélt, hogy mintegy 9 ezer orosz katonai tartózkodik Ukrajna területén.(MTI)

Scroll To Top