Ukrán válság – Az EBESZ szerint kiújultak a harci cselekmények Sirokine településnél - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Az EBESZ szerint kiújultak a harci cselekmények Sirokine településnél

Háromnapos viszonylagos nyugalom után szombat este kiújultak a tűzharcok az Azovi-tenger partján, a Mariupoltól keletre fekvő Sirokine település körzetében – írta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői missziója vasárnap közzétett jelentésében.

Az EBESZ helyszíni megfigyelői harckocsilövegből leadott lövéséket hallottak, amelyekről azt állapították meg, hogy azokat az ukrán fegyveres erők ellenőrizte területről adták le Sirokine település irányába. Negyedórával az ágyúzás után kézi lőfegyverekkel leadott lövések dörejét hallottak a szemben álló felek között. Jelentésük alapján a tűzharc mintegy három órán át tartott.
Sirokine közvetlenül a frontvonalon fekszik, a legutóbbi február 12-i minszki tűzszüneti megállapodás idején a kormányerők ellenőrzése alatt volt. A héten többször is tettek rövid látogatást EBESZ-megfigyelők a településen. Aleksander Hug, a misszió helyettes vezetője kijevi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy jelenleg nem lehet egyértelműen megmondani, kinek az ellenőrzése alatt áll Sirokine. A település egy részét a szakadárok vonták ellenőrzésük alá, más részeit az ukrán fegyveres erők. Kiemelte, hogy komoly veszélyt jelent, hogy a szemben álló fegyveres egységek állásai nagyon közel vannak egymáshoz.
A szervezet megfigyelői a településen azt tapasztalták, hogy nincs fűtés, áramellátás és vezetékes ivóvíz. A helyi lakosoknak ugyan élelmiszer-tartalékaik még vannak, de esővizet kénytelenek inni. Sirokinében javarészt idős emberek maradtak, akik a jelentés szerint “békéért imádkoznak”. Otthonaikból alig mernek kimenni, a megfigyelők – ott, ahol jártak – csak szakadár fegyveresekkel találkoztak az utcákon.
Hug elmondása szerint a településen két hete tett legutóbbi látogatásuk óta még több összedőlt házat láttak. A harcok következtében teljesen romba dőlt a falu iskolája és kultúrháza is, ezeket az épületeket már nem lehet felújítani, hanem teljesen újjá kell építeni – mondta.
Hozzátette, hogy ezen kívül sok fel nem robbant tüzérségi lövedék is hever az utcákon.
Valentin Fedicsev, a Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet helyettes parancsnoka vasárnap egy sajtónyilatkozatban kijelentette, hogy a szakadárok Vosztok nevű egységének donyecki bázisán felderítésre és diverzáns akciókra toboroznak újoncokat, akiket kiképzésük után, vélhetően május végén Harkivba és Odesszába küldenek merényleteket végrehajtani. Mintegy 100 fő kiképzése folyik, akiket ötfős csoportokba osztanak majd. Állítása szerint a donyecki szakadárok a két említett nagyvárosban készpénzt, robbanószerkezeteket és kommunikációs eszközöket rejtettek el számukra.
Közben tovább folytatódik Odesszában az oroszbarát diverzánsok felkutatása. Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) jelentése szerint a dél-ukrajnai városban a héten már negyven embert vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy provokációkat és terrorcselekményeket készültek végrehajtani az ortodox húsvéti ünnepek alatt, azaz április 12-13-án. Az SZBU közölte, hogy a művelet során nagy mennyiségű fegyvert és robbanószert foglaltak le.(MTI)

Scroll To Top