Ukrán válság – Átfogó támogatási csomagot hagytak jóvá Ukrajna számára

A NATO tagállamai átfogó támogatási csomagot hagytak jóvá Kijev számára, Ukrajna NATO-tagsága ugyanakkor egyelőre nem kerül napirendre – jelentette be szombaton Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

Stoltenberg közös sajtóértekezletet tartott Petro Porosenko ukrán elnökkel, miután az észak-atlanti szövetség varsói csúcstalálkozója keretében megtartották a NATO-Ukrajna találkozót.
“Ma megerősítettük az Ukrajnának szóló tartós támogatásunkat, jónak értékeltük az ukrán reformprogramot is” – mondta Stoltenberg.
Porosenko nagyon fontosnak minősítette azt az átfogó támogatási csomagot, melyet a NATO-Ukrajna találkozón egyhangúlag megszavaztak, és mely – mint mondta – a vagyonkezelő alapok által felügyelt 40 területre vonatkozik. “A történelemben eddig soha nem ajánlottak ilyen erős segítséget” – hangsúlyozta. Mint mondta, a Varsóban hozott döntések lehetővé teszik, hogy Ukrajna bővített NATO-partnerségi státust kapjon, ami biztonsági téren az együttműködés elmélyítésével jár.
Stoltenberg a sajtóértekezleten kijelentette: a NATO nem ismeri el, és soha nem is fogja elismerni a Krím elcsatolását. “Elítéljük a kelet-ukrajnai helyzet szándékos destabilizálását” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a térségben naponta sértik meg a minszki tűzszüneti megállapodást.
“Arra hívjuk fel Moszkvát, hogy szüntesse be a szeparatisták politikai, katonai és pénzügyi támogatását” – jelentette ki a főtitkár. Kiemelte: a megállapodást a konfliktus “minden résztvevőjének teljességgel végre kell hajtania”, a helyzet politikai megoldására kell törekedni.
A lehetséges ukrán NATO-tagságot illetően Stoltenberg elmondta: a kérdés egyelőre nincs napirenden. “Egyelőre arra összpontosítunk, hogy növeljük Ukrajna együttműködési képességét”, hogy Kijev teljesítse a NATO kritériumait – fejtette ki, aláhúzva: az atlanti szövetség továbbá is fogja támogatni Kijevet, ám “a tagságról majd később beszélünk”.

MTI

Scroll To Top