Ukrán válság – Ashton hétfőn Kijevbe utazik

Kijevbe utazik hétfőn Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője, aki az Európai Külügyi Szolgálat vasárnapi közleménye szerint arról tárgyal majd, hogyan támogatná az Európai Unió a politikai válság tartós megoldását és a gazdaság stabilizálását.

A kommüniké szerint az Európai Unió szorosan nyomon követi az eseményeket, minden felet felszólít, hogy folytassanak lényegi, minden érintett bevonásával folyó párbeszédet, amely tartós megoldáshoz vezet, védjék meg Ukrajna területi egységét és integritását, és biztosítsák Ukrajna polgárai számára, hogy stabil, prosperáló és demokratikus országban élhessenek.
Miután az ukrán parlament megfosztotta hatalmától Viktor Janukovicsot, Julija Timosenko pedig visszanyerte szabadságát, Catherine Ashton szombat éjjel az ukrán válság minden érintettjét felelősségteljes viselkedésre szólította fel.
Ashton hangsúlyozta, hogy a válság hosszú távú megoldásához Ukrajnának alkotmányos reformra van szüksége, egységkormányt kell alakítani és meg kell teremteni a demokratikus választások megtartásához szükséges feltételeket.
“Mindenkit felszólítok, hogy tartsa be a jogállamiság szabályait és az alkotmányt” – közölte Ashton.(MTI)

Scroll To Top