Ukrán válság – Angela Merkel Ukrajnába látogat

Angela Merkel német kancellár Petro Porosenko ukrán államfő meghívására szombaton Ukrajnába látogat – jelentette be kedden Berlinben a német kormányszóvivő.

Egynapos látogatáson a kancellár az ukrán elnök mellett Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel is tárgyal, és várhatóan eszmecserét folytat majd több ukrán város polgármesterével is – közölte Steffen Siebert kormányszóvivő.
A megbeszélések fő témája az ukrajnai helyzet és az Oroszországhoz fűződő viszony lesz. Tárgyalnak az Ukrajnának nyújtandó segítség “konkrét lehetőségeiről” is – tette hozzá.
A német kancellár az ukrán válság kitörése óta először látogat el a kelet-európai országba.
Merkel és kormánya igen aktív az ukrán válság rendezését célzó munkában. A kancellár rendkívül gyakran egyeztet telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Porosenkóval, utóbbival legutóbb hétfőn. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kezdeményezésére pedig vasárnap Berlinben ukrán-orosz-német-francia négyoldalú külügyminiszteri megbeszélést tartottak.
Berlin legfőbb törekvése az, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus résztvevői állapodjanak meg a fegyvernyugvásról, és kezdjék el a válság békés, politikai rendezését.(MTI)

Scroll To Top