Ukrán válság – A szakadárok elutasították Porosenko javaslatát a Donyec-medence jogállásáról

Elutasította a szakadár Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke az ukrán államfő javaslatát a Donyec-medence jövőbeni ideiglenes jogállásáról.

Andrij Purgin, a magát önhatalmúlag kikiáltott államalakulat “miniszterelnök-helyettese” a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a Petro Porosenko által hétfőn előterjesztett törvényjavaslat Ukrajnára vonatkozik, a Donyecki Népköztársaság törvényeit pedig saját parlamentje alkotja. Úgy fogalmazott, hogy Porosenko javaslata a jövőbeni tárgyalások “érintkezési pontja” lehet, de ennél nem több.
Ihor Plotnickij, a másik kelet-ukrajnai szakadár terület, az ugyancsak önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság miniszterelnöke viszont azt mondta az orosz hírügynökségnek, hogy a Donyec-medence státusáról szóló törvényjavaslat általában véve megfelel a luhanszki és a donyecki szakadárok tárgyalási pozíciójának, amelyet még a szeptember 5-i minszki tűzszüneti megállapodás előtt határoztak meg.
“Ezért – ha van is sok nem tisztázott kérdés – elmondható, hogy megjelent az első esély a békés rendezés előtt” – fogalmazott Plotnickij.
Petro Porosenko törvényjavaslata három évre biztosítana különleges státust, vagyis a központi vezetéstől független önkormányzatot és különleges jogokat Donyeck és Luhanszk megye azon régiójának, amelyre jelenleg kiterjed a Kijev által indított “terrorellenes hadművelet”. A tervezet ezen kívül szavatolja “az orosz és minden más nyelv” szabad használatát a magán és a hivatalos életben, és amnesztiában részesíti a két megyében történt “események” résztvevőit. Az oroszbarát szakadárok így mentesülnének mindenféle büntetőjogi és egyéb felelősségre vonás alól. Az előterjesztésről várhatóan a nap folyamán szavaz az ukrán parlament.
Közben továbbra is érkeznek Kijevből hírek arról, hogy a szakadárok nem mindenhol tartják be a minszki tűzszüneti megállapodást. Dmitro Timcsuk, a harcokat figyelemmel kísérő katonai szakértő, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője arról tájékoztatott kedd reggel szervezete Facebook-oldalán, hogy továbbra is pattanásig feszült a helyzet Donyeckben, a tűzszünet ellenére a Moszkva-barát szakadár fegyveresek folyamatosan lövik az ukrán fegyveres erők állásait a városi repülőtérnél. Timcsuk szerint az elmúlt 24 óra alatt több mint tízszer fordult elő, hogy a szakadárok több helyszínről aknavetőkkel, tüzérségi fegyverekkel és Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel huzamosabb ideig lőtték a légi kikötőt ellenőrzésük alatt tartó ukrán katonákat. Az orosz hadsereg katonákat és haditechnikát “dob át” a kelet-ukrajnai Liszicsanszk és Debalceve környékére – írta Timcsuk.
Az ENSZ legfrissebb összesítése szerint a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktus áldozatainak száma már elérte a 3171-et, közülük legalább 27-en gyerekek. A világszervezet szerint 8061 ember, köztük 56 gyerek megsebesült. Az országon belül maradt menekültek száma elérte a 262 ezret, a szomszédos országokba pedig közel 366 ezren menekültek. Az ENSZ korábbi közlése szerint a menekültek valós száma meghaladhatja az egymilliót is, mivel sokan jobbnak látják, ha nem jelentkeznek a hatóságoknál.(MTI)

http://ria.ru/world/20140916/1024288286.html
http://www.unian.net/politics/985246-dnr-otvergaet-predlojenie-poroshenko-o-statuse-donbassa.html
http://www.unian.net/politics/985226-oon-chislo-jertv-na-donbasse-prevyisilo-3100-chelovek.html
http://www.unian.net/politics/985241-tyimchuk-rossiya-perebrasyivaet-jivuyu-silu-i-voennuyu-tehniku-v-lisichansk-i-debaltsevo.html

Scroll To Top