Ukrán válság – A krími hatóságok saját tulajdonba veszik az ukrán állami cégeket

A krími hatóságok napokon belül saját tulajdonba veszik a Krím félsziget területén működő ukrán állami vállalatokat, magáncégekre az intézkedés nem vonatkozik – közölte az Interfax-Ukraina hírügynökséggel Rusztam Temirgalijev, az új krími kormány első elnökhelyettese.

“A vonatkozó állami vállalatok, közöttük az olyan nyersanyag-kitermelő cégek, mint a Csornomornaftohaz (Csernomornyeftegaz kőolaj- és gázipari cég), valamint az olyan cégek, mint az Ukrzsaliznicja (ukrán államvasutak) és néhány gyógyintézet már a közeljövőben a krími köztársaság tulajdonába kerülnek” – mondta Temirgalijev.
“Azok az ukrán magánvállalatok, amelyek legálisan be vannak jegyezve és a Krím területén működnek, és az általuk működtetett cégek jogos tulajdonosai… a jövőben is változatlanul működhetnek tovább” – tette hozzá az első miniszterelnök-helyettes.
Temirgalijev szerint a Krím területén már megjelentek az orosz bankok. “Néhány orosz bankvezető képviseletet akar nyitni itt. Az ukrán bankok az Oroszországhoz történő csatlakozás után külföldi bankként jegyeztethetik be itt magukat” – mondta.
A krími üzleti vállalkozásoknak az ukránról az orosz adórendszerre való áttérésével kapcsolatban Temirgalijev megjegyezte, hogy ehhez mintegy féléves átállási időre lehet szükség. Hozzátette: valamennyi cég ingyenesen regisztráltathatja magát az orosz adó- és pénzügyi hatóságoknál. A krími hatóságok szemináriumokat és más tájékoztató rendezvényeket tartanak majd a cégvezetőknek és az üzletembereknek az átmeneti időszak megkönnyítésére.(MTI)

http://interfax.com.ua/news/economic/195461.html

Scroll To Top