Ukrán válság – A Kreml cáfolta, hogy Putyin és Porosenko tartós fegyvernyugvásról állapodott volna meg

Az orosz államfő szóvivője cáfolta az ukrán elnöki sajtószolgálat közleményét, amely szerint Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko megállapodott a délkelet-ukrajnai tartós fegyvernyugvásról telefonbeszélgetésük során. Dmitrij Peszkov szerdán azt hangsúlyozta, hogy az orosz és az ukrán államfő véleménye nagymértékben megegyezett az ukrán válságból kivezető útról.

Az ukrán elnöki hivatal szűkszavú, mindössze hárommondatos közleményében Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin telefonos egyeztetéséről az áll: “A megbeszélés eredménye az állandó fegyvernyugvásról szóló megállapodás volt a Donyec-medencében. Kölcsönös egyetértés volt azoknak a lépéseknek a megtételéről, amelyek hozzájárulnak a béke megteremtéséhez”.
Előzőleg az orosz elnöki hivatal is tájékoztatott közleményében a két államfő telefonbeszélgetéséről, de nem volt szó benne arról, hogy Putyin és Porosenko megállapodott volna a tartós fegyvernyugvásban.
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csak annyit közölt: “az államfők arról cseréltek véleményt, mit kell elsősorban tenni annak érdekében, hogy mielőbb megszűnjön a vérontás” Délkelet-Ukrajnában. Később a Kreml befolyásos tisztviselője a mongol fővárosban az ukrán elnöki sajtószolgálat közleményére reagálva hangsúlyozta, hogy a szerdai “telefonbeszélgetés során Putyin és Porosenko “az ukrán katonai egységek és a délkelet-ukrajnai felkelők közötti” mielőbbi tűzszünethez vezető lépésekben értettek egyet.
Moszkva sokszor hangoztatta már, hogy Oroszország nem résztvevője az ukrajnai konfliktusnak, mert az belpolitikai probléma, és ezért nem vele kell megállapodni a válság rendezéséről, így a tűzszünetről sem. A Kreml ugyanakkor kiáll a donyecki és luhanszki szakadárok követelései mellett.
Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfő egy hete – Porosenko hivatlaba lépése óta először – Minszkben folytattak egymással négyszemközti tárgyalást. Akkor megegyeztek az ukrán válság megoldását célzó konzultációk folytatásában.
Hétfőn konkrét eredmények nélkül ért véget az ukrán válság megoldását célzó, Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselőinek részvételével tartott nemzetközi összekötő csoport ülése. Egyes hírek szerint a szeparatisták az általuk ellenőrzött területek “különleges státusának” elismeréséért cserében belemennének abba, hogy ezek a területek Ukrajna részei maradjanak.
Andrij Purgin, az önhatalmúlag kikiáltott, úgynevezett donyecki népköztársaság miniszterelnök-helyettese kedden Moszkvában közölte, hogy nem az Ukrajnán belüli föderációban képzelik el a terület helyét. “Semmilyen ukrajnai föderációról nincs szó, ez az alap, ebből indulunk ki” – hangsúlyozta. “A másik, hogy be kell szüntetni a háborút (…) a többiről tárgyalhatunk” – tette hozzá.
A tárgyalófelek egyelőre csak írásos javaslataikat cserélték ki a fehérorosz fővárosban, és várhatóan pénteken ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.(MTI)

Scroll To Top