Ukrán válság – A Gazprom kész az orosz-ukrán gázmegállapodástól elkülönítve kezelni a Donyec-medence ellátását - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – A Gazprom kész az orosz-ukrán gázmegállapodástól elkülönítve kezelni a Donyec-medence ellátását

A Gazprom kész az orosz-ukrán megállapodástól elkülönítve kezelni a Donyec-medence gázellátását, de a Kijev által előre kifizetett összegért csak a hétvégéig tud szállítani Ukrajnának – jelentette be csütörtökön az orosz állami energetikai cég szóvivője.

Szergej Kuprijanov a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak azt mondta, hogy “intenzív levelezést” folytatnak az ukrán Naftohazzal, amely megerősítette, hogy szerdai állás szerint még 206 millió köbméter földgázt vár a Gazpromnak előre kifizetett összegért. Az orosz cég ezt a mennyiséget eljuttatja az ukrán állami energetikai vállalat által kijelölt átadó állomásokra – tette hozzá a szóvivő.
Kuprijanov egyben arra figyelmeztetett, ha a hét végéig nem kapják meg az újabb fedezetet, a Gazprom az orosz-ukrán gázszerződésnek megfelelően fog eljárni, azaz “nem tudja a földgázszállításokat folytatni”.
Kijev hétfőn azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megszegte a tavaly kötött gázmegállapodást. Állítása szerint ugyanis hiába rendezte előre egy múlt hétre tervezett gázszállítás számláját, a másik fél a kifizetett energiahordozónak csak egy részét juttatta el.
Ukrajna a múlt héten a vezetékek megsérülésére hivatkozva leállította a szakadárok által ellenőrzött dél-kelet ukrajnai területek gázellátását. A Gazprom a múlt csütörtök óta közvetlenül napi 12 millió köbméter gázt továbbít az úgynevezett donyecki és luhanszki köztársaságoknak.
Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a múlt pénteken azt mondta, hogy a kelet-ukrajnai térség gázellátása a Naftohazzal kötött megállapodás keretében történik.
Vlagyimir Putyin szerdán népirtáshoz hasonlította azt, hogy Kijev beszüntette a szakadár délkelet-ukrajnai régiók gázellátását. Az orosz elnök arra is figyelmeztetett, hogy gondokat okozhat Európa gázellátásában, ha Ukrajna felé leáll az orosz gázszállítás, egyben remélte, hogy sikerül a vitatott kérdésben megállapodni Kijevvel.
A Gazprom viszont ugyanaznap kemény hangú közleményben figyelmeztetett arra, hogy “Ukrajnának csak három napja van arra, hogy előre rendezze a későbbi szállítások ellenértékét.”
Moszkvában tavaly júniusban az orosz számítások szerint több milliárd dollárra rúgó ukrán tartozásra hivatkozva jelentették be, hogy attól kezdve csak az előre kifizetett gázmennyiséget szállítják Ukrajnának.
A Gazprom jelenleg a 2009-es gázszállítási megállapodás tavaly októberben aláírt kiegészítése alapján ad gázt Ukrajnának. Az úgynevezett brüsszeli megállapodást Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa, Jurij Prodan ukrán és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter írta alá.(MTI)

Scroll To Top