Ukrajnáról tárgyalnak a közép-európai külügyminiszterek ma Budapesten

Ukrajnáról is tárgyalnak a visegrádi országok külügyminiszterei román, bolgár és görög kollégáikkal ma Budapesten.

A külügyminiszterek megvitatják az ukrajnai válsághelyzetet. Mivel hét uniós tagállam képviselteti magát az eseményen, ez lesz a tagállamok külügyminisztereinek legszélesebb körű találkozója a tárcavezetők múlt csütörtöki brüsszeli rendkívüli ülése után.
A tanácskozás alkalmával kétoldalú megbeszélést folytat Martonyi János magyar és Evangelosz Venizelosz görög külügyminiszter, továbbá magyar-cseh kétoldalú eszmecsere keretében bemutatkozik az új cseh külügyminiszter, Lubomír Zaorálek.
A V4-es találkozón a csoport külügyminiszterei: Martonyi János, továbbá Radoslaw Sikorski lengyel, Lubomír Zaorálek cseh és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a magyar elnökség aktuális kérdéseit és az elnökség hátralévő időszakára vonatkozó terveket vitatják meg. Emellett energetikai projektek és a keleti partnerségi kezdeményezés helyzetével kapcsolatos ügyek szerepelnek a napirenden.
A Titus Corlatean román, Krisztian Vigenin bolgár és Evangelosz Venizelosz görög külügyminiszterekkel folytatandó tárgyaláson szintén szó lesz a keleti partnerség aktuális kérdéseiről, az energetikai együttműködés lehetőségeiről, valamint a szíriai válsághoz kötődő menekülthelyzetről. A miniszterek megvitatják a Nyugat-Balkán országaival összefüggő ügyeket, továbbá szót ejtenek a májusi európai parlamenti választásokról.(MTI)

Scroll To Top