Ukrajnai tüntetések – Janukovics: a vezetés mindent megtett a válság rendezésére

Ukrajna vezetése teljesítette minden vállalt kötelezettségét a politikai válság rendezése érdekében, az ellenzék azonban tovább élezi a helyzetet – jelentette ki Viktor Janukovics elnök.

Az ukrán állampolgárokhoz intézett üzenetében, amely csütörtökön jelent meg az államfő honlapján, Janukovics felhívta a figyelmet arra, hogy a parlament amnesztiatörvényt fogadott el, “szavatolva ezzel a tiltakozások résztvevőinek szabadságát, valamint a konfliktusok közben őrizetbe vettek kiszabadulását”.
“Az ellenzék viszont tovább élezi a helyzetet, arra szólítják fel az embereket, hogy álljanak kinn a fagyban néhány vezető politikai ambíciója kedvéért. Úgy gondolom, ez nem helyes” – fejtette ki véleményét az államfő.
Megjegyezte, hogy a válság békés rendezését célzó, az ellenzék képviselőivel folytatott tárgyalásokon “konkrét megállapodások” születtek.
Üzenetében kifejezte aggodalmát “annak a sok embernek az életéért és egészségéért, akiket felelőtlen politikusok szembenállásba hajszoltak”.
“Mind azt kérdezzük: minek a nevében szenvednek az embereknek? A politikusok miért nem békére, nyugalomra és megértésre szólítanak fel, ahelyett, hogy tovább szítják az ellenséges hangulatot átgondolatlan és felelőtlen kijelentéseikkel, többet gondolva saját választási népszerűségükre, mint az emberek életére és egészségére?” – fogalmazott.
Hangsúlyozta azon meggyőződését, hogy “nincs jövője az államnak és a népnek, ha egyes csoportok érdekei Ukrajnának mint országnak a létezése fölött állnak”.
“A magam részéről a legnagyobb megértéssel és jóindulattal fogok viszonyulni az emberek szükségletei és törekvései iránt, figyelembe véve azokat a hibákat, amelyek megtörténnek mindenféle vezetés alatt, hiszen csak az nem követ el hibát, aki nem dolgozik. Hiszem, hogy közösen képesek vagyunk visszaterelni Ukrajna és minden ember életét a békesség és a nyugalom medrébe” – szögezte le Janukovics.
Az ukrajnai tüntetések tavaly novemberben kezdődtek, miután a kormány visszatáncolt Ukrajna európai uniós társulási szerződésének aláírásától. Januárban a Kijev belvárosában zajló ellenzéki megmozdulások a rohamrendőrök és a tüntetők közötti összecsapásokba torkolltak. Többen meghaltak és százak sérültek meg mindkét oldalon.
Kedden lemondott posztjáról Mikola Azarov miniszterelnök, aki azzal magyarázta döntését, hogy a válság békés rendezése érdekében válik meg hivatalától. A tüntetők azonban már teljes hatalomváltást követelnek, Janukovics elnök távozását is beleértve.
Szerdán a parlament kormánypárti előterjesztésre olyan amnesztiatörvényt hagyott jóvá, amely mentesíti a büntetőjogi felelősség alól a tiltakozó megmozdulások résztvevőit, de előfeltételül szabja a közigazgatás hivatali épületeinek szabaddá tételét Kijevben és vidéken egyaránt, továbbá a barikádok eltávolítását a közlekedés akadálymentessége érdekében. Az ellenzék viszont ezt a törvényt nem tartja elfogadhatónak, feltétel nélküli amnesztiát követel, s ezért a tüntetések folytatására szólította fel az embereket.(MTI)

Scroll To Top