Ukrajnai gázolajvezetéket vesz a Lukoil egy másik orosz cégtől

Az orosz Lukoil olajipari cég egy másik orosz vállalattól, a Transznyeftytől megvásárolja azt az ukrán leányvállalatát, amely vezetéken gázolajat továbbít orosz és fehérorosz termelőktől Ukrajnába, és Ukrajnán át az Európai Unióba, köztük Magyarországra.

A Vedomosztyi című orosz napilap csütörtöki közlése szerint Vagit Alekperov, a Lukoil elnöke néhány napja levélben fordult Vlagyimir Putyin államfőhöz az engedélyért, amit meg is kapott.
Az ügylet pénzügyi részletéről semmit nem tudni.
“A Lukoilnak azért van szüksége a vezeték feletti ellenőrzés megszerzésére, hogy biztosítva lássa a gázolaj továbbítását” – mondta az ügyet jól ismerő, név nélkül nyilatkozó orosz kormányzati illetékes.
Ukrajna 2011 óta próbálkozott elismertetni tulajdonjogát az országon át haló vezetékre. A Transznyefty áprilisban már majdnem “befagyasztotta” leánycége működését, erre azonban nem került sor, mert időközben egy ukrán fellebbviteli bíróság az orosz anyacégnek adott igazat.
A Lukoil az 1433 kilométer hosszú PrikarpatZapadTrans vezetéket veszi meg, amely tavaly 925 ezer tonna olajterméket – jórészt gázolajat – továbbított Ukrajnába és 815 ezer tonnát Magyarországra.
Beszámolók szerint azonban a szállítások jelentően visszaestek, júniusban csupán 50 ezer tonna haladt át Ukrajnán át.
A Transznyefty orosz állami kőolaj-vezetékeket építő és működtető monopolcég számára a PrikarpatZapadTrans működtetése sok gonddal jár, az elmúlt öt évben 62,7 millió dollár kára keletkezett csak abból, hogy rendszeresen megcsapolják a vezetéket.(MTI)

Scroll To Top