Ukrajna biztosítja az orosz földgáz tranzitját

Ukrajna teljes egészében biztosította az Európába irányuló orosz földgáz tranzitját szerdán, aznap, amikor a Gazprom orosz gázipari vállalat felfüggesztette ukrajnai földgázexportját.

Ukrajna földgázszállítási rendszerüzemeltetője, az Ukrtransgaz pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta, hogy minden megrendelést teljesítettek, így 205,9 millió köbméter orosz földgázt továbbítottak Európába és Moldovába november 25-én.
Az ukrán gázszállítási rendszer naponta akár 444 millió köbméter földgáz továbbítására is képes, ami azt jelenti, hogy szerdán kapacitásának 46 százalékát használták ki.
Az idei év első kilenc hónapjában a Gazprom orosz gázipari vállalat 115,4 milliárd köbméter földgázt exportált Nyugat-, Közép- és Kelet-Európába, ideértve Törökországot és Moldovát, illetve nem számítva Ukrajnát, Fehéroroszországot, Finnországot és a három balti köztársaságot. Ennek a mennyiségnek a 40 százalékát, 48 milliárd köbméter gázt Ukrajnán keresztül juttatta el a vevőknek, azaz az ukrán gázvezetékek kihasználtsága közel 60 százalékos volt.
Amennyiben az Északi Áramlat-2 gázvezeték elkészül és üzembe helyezik, az ukrán csővezeték kihasználatlansága 1,5-szeresére emelkedik.
A Gazprom szerdán leállította ukrajnai földgázexportját, mert egyfelől nem kapott új megrendelést, másfelől pedig leszállította az előre kifizetett gázmennyiséget. Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója közölte: attól tart, hogy az Európába irányuló orosz földgáz ukrán megbízható tranzitjára komoly kockázatokat jelent a Naftohaz ukrán energetikai vállalat azon döntése, miszerint nem vásárol orosz földgázt. A Naftohaz azonnal jelezte, hogy biztosítani fogja az európai gázimport zavartalan áthaladását Ukrajna területén.(MTI)

Scroll To Top