Újabb szélerőműparkot vesz az ALTEO

A mai napon aláírásra került az az üzletrész adásvételi szerződés, melynek értelmében az ALTEO Nyrt. megvásárolta a Pannon Szélerőmű Villamosenergia Termelő és Értékesítő Kft. 100 százalékos tulajdonrészét az EIH Termelő és Szolgáltató Kft-től. A tranzakció eredményeképpen egy, a Győr-Moson- Sopron megyei Bábolna határában található, 15 MW-os összteljesítményű szélerőműpark került a társaság tulajdonába. Az akvizíciónak köszönhetően az ALTEO Csoport piaci részesedés tekintetében megerősítette második helyét a hazai szélerőmű piacon.

 

A mai napon az ALTEO Nyrt. adásvételi szerződést írt alá a EIH Termelő és Szolgáltató Kft-vel a tulajdonában lévő, 7 toronyból álló, 15 megawatt összteljesítményű bábolnai szélerőműparkot működtető társaság, a Pannon Szélerőmű Villamosenergia Termelő és Értékesítő Kft. megvásárlásáról. Az üzletrész adásvételi szerződés aláírása a tranzakció első lépése, a Céltársaság üzletrészének tulajdonjoga – a szerződésben részletesen meghatározott – feltételek teljesülése esetén száll át a Társaságra.

 

Az ALTEO Csoport jelentős tapasztalattal rendelkezik a szélerőművek jövedelmező működtetése területén, hiszen a most megvásárolt szélerőmű parkon kívül évek óta megújuló energiatermelési portfóliójának része az ácsi, jánossomorjai, pápakovácsi, a törökszentmiklósi és tavaly óta a bőnyi szélerőműpark is. A mostani felvásárlással a társaság piaci részesedés tekintetében megerősítette második helyét a magyar szélerőmű piacon, hiszen a birtokában lévő szélerőmű portfolió nominális kapacitása ezzel a lépéssel 47 MW-ra nő. Az akvizíciót követően az ALTEO Csoport megújuló erőforrásokra épülő erőműveinek összteljesítménye 54-ről 69 MW-ra ugrik, teljes villamos energiatermelő kapacitása pedig meghaladja a 122 MW-ot.

 

A most megvásárolt bábolnai szélerőműpark által megtermelt villamos energiát a társaság a Kötelező Átvételi Rendszer (KÁT) keretében értékesíti a park KÁT jogosultságának 2025. július 31-i kifutásáig. Az ALTEO biztos abban, hogy az erőművet e dátumot követően is hatékonyan, stabil EBITDA termelés mellett tudja működtetni portfóliójának részeként, saját szabályozási központja révén.

 

„A bábolnai szélerőműpark megvásárlása szervesen illeszkedik az ALTEO növekedési stratégiájába és energiatermelési portfóliójába, amelyben – a magas hatásfokú földgáz alapú erőművek birtoklása és működtetése mellett – kiemelt szerepet kapnak a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek is. Fontos célkitűzésünk ugyanis, hogy kihasználjuk a különböző energiatermelési típusok egyidejű üzemeltetésében rejlő szinergiákat. Cél a gázerőművi portfoliónk jelentős bővítése is, ami pedig lehetővé teszi további megújuló kapacitások szabályozási központba integrálását, így ez a tranzakció az ALTEO számára éppen a megfelelő időben tudott megvalósulni” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

 

Az ALTEO a kezdetektől fogva a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és a felelős vállalatirányítás elvei alapján működik. Stratégiai célkitűzésünk, hogy befektetéseink során is ezen ESG elveket tartsuk szem előtt. A COVID járvány kapcsán pedig bebizonyosodott, hogy felértékelődnek azok a befektetések, amelyek a gazdasági helyzet alakulásának kevésbé kitettek, és működésük ebben a válsághelyzetben is stabil tud maradni. Ezért mindenképpen jelentős eredménynek látjuk, hogy egy ilyen tulajdonságokkal bíró, még hosszú évekig KÁT-ba termelő szélerőmű-parkkal bővül tovább az ALTEO erőművi portfóliója.” – hívta fel a figyelmet Kovács Domonkos az ALTEO vállalatfelvásárlásokért és tőkepiaci műveletekért felelős vezérigazgató-helyettese.

 

 

Az ALTEO Nyrt. jelen sajtóközleménye alapjául szolgáló tőkepiaci közlemény a társaság honlapján (https://alteo.hu/befektetoknek/az-alteo-nyrt-kozlemenyei/), továbbá a Budapesti Értéktőzsde Zrt. (https://bet.hu/oldalak/ceg_adatlap/$issuer/3353) és a Magyar Nemzeti Bank (http://kozzetetelek.mnb.hu) e célra szolgáló közzétételi felületén olvasható.

 

Az ALTEO Csoport

Az ALTEO Nyrt. hazai tulajdonban lévő, modern szemléletet képviselő energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat. Üzleti tevékenysége kiterjed a megújuló és a földgáz-energiahordozókon alapuló energiatermelésre, az energiakereskedelemre, valamint a vállalatok számára történő, személyre szabott energetikai szolgáltatásokra, fejlesztésekre. A társaság ügyfelei számára megbízható, környezettudatos, a megújuló energia fenntartható hasznosításán alapuló energiaellátást biztosít. Energiakereskedőként partnerei körében megtalálhatók hazai kis- és középvállalkozások és nagyvállalatok egyaránt. Ügyfelei igényeit hatékonyan tudja kiszolgálni saját optimálisan kialakított összetételű eszközeinek, valamint szabályozási központjának köszönhetően. Az ALTEO részvényeit 2010 októberében vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. A vállalat 2016-ban sikeres nyilvános részvénykibocsátást hajtott végre, amely során részvényei közkézhányadát négyszeresére növelte, miközben közel 1,4 milliárd forintnyi forrást tudott bevonni stratégiai terveinek megvalósításához. A vállalat folyamatosan aktív a tőkepiacon, 2019-ben 12,5 Mrd Ft értékben bocsátott ki kötvényt vagy részvényt, miközben az árbevétele dinamikusan bővült és 2019-ben elérte a 25,6 milliárd forintot, befektetett eszközállománya megközelítette a 25 Mrd Ft-ot. Az ALTEO egy dinamikusan fejlődő, a fenntarthatóság mellett elkötelezett vállalat, amely működése során folyamatosan keresi a beruházási és bővülési lehetőségeket, és azért dolgozik, hogy ügyfelei, partnerei számára a legmagasabb minőségű, leginnovatívabb szolgáltatásokat nyújtsa, és ezen keresztül tartósan növelje a részvényesi értéket.

Scroll To Top