Új piacok felé terelné a kínai kereskedelmi minisztérium az exportőröket

A feltörekvő országok piacai felé terelné a kínai exportőröket a pekingi kereskedelmi minisztérium a nyugati piacok gyengeségének kiegyensúlyozására – írja a Cajhszin pénzügyi és gazdasági magazin.

A lap a minisztérium külkereskedelemért felelős osztályának igazgatóhelyettesét, Vang Sou-vent idézi. Vang a hétvégén úgy fogalmazott: a hivatal egy listát fog összeállítani azokról a feltörekvő országról, amelyek egészséges és növekvő gazdasága felvevőpiacot jelenthet a kínai termelőknek és exportőröknek. Ezek az országok, így India, valamint a BRICS-tömörülés többi tagja, a továbbra is a világgazdasági válság következményeit szenvedő, gyengélkedő gazdasági teljesítményt felmutató nyugati piacok, így az eurózóna és az Egyesült Államok kieső keresletét egyensúlyozhatják – fogalmazott a hivatalnok. A lista összeállításánál a felvevőpiacok nagyságán túl figyelembe veszik majd az egy főre jutó és a nemzeti bruttó hazai terméket, valamint a külkereskedelem növekedési potenciálját, ezzel is a legjobb lehetőségeket megtalálva a kínai exportőrök számára.
A minisztérium már tavaly tavasszal is új irányok keresését jelentette be, mondván: Kína túlságosan függ a fejlett országoktól. A döntéshozók akkor mintegy 30 országot választottak ki – köztük Indiát és az arab világ egyes országait -, amelyek a figyelem középpontját jelentik, a mostani lista ennek kiegészítése, felújítása, és az előzőnél pontosabb. Az országokkal való szorosabb kapcsolat kialakítására pénzügyi és politikai támogatást is nyújt majd – ígérte a hivatal.
A kínai vámhivatal statisztikáiból már kiolvasható az irányok eltolódása, az aktív nyitás az új piacok felé. Az adatok szerint a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN) bonyolított külkereskedelem több mint 20, az Oroszországgal való külkereskedelem több mint 13, a Dél-Afrika és Kína közti kereskedelem pedig csaknem 15 százalékkal nőtt éves szinten 2012 egésze során, míg a fejlett országokkal való kereskedelem aránya az öt évvel ezelőtti szinthez képest több mint 6 százalékkal esett vissza. (MTI)

Scroll To Top