Új országok kerültek az EU adós feketelistájára

Módosult az Európai Unióval adózási kérdésekben nem együttműködő államok listája, azaz az ún. „feketelista” – jelentette be az Európai Unió tanácsa. A listára olyan államok kerülnek fel, melyek nem felelnek meg a testület által kialakított kritériumrendszernek, vagyis elmaradnak az adóelkerülés elleni minimum elvárásoktól, például transzparencia vagy adóügyi információcsere terén. Lekerült a listáról a Kajmán-szigetek és Omán, a két ország helyére pedig Anguilla és Barbados lépett a listán.

 Anguilla és Barbados adójogrendszereik részletes vizsgálata alapján kerültek fel a feketelistára. Ezen országok nem teljesítik megfelelő színvonalon az adóügyi átláthatóságra és információcserére vonatkozó nemzetközi sztenderdeket az uniós testület szerint. „Ezzel szemben a Kajmán-szigetek 2020 szeptemberében elfogadta a megfelelő módosításokat a kollektív befektetési alapok szabályozása kapcsán, így adójogrendszere az EU szerint megfelel a globális minimumoknak” – mondta Póczak Ferenc, a Deloitte adóosztályának partnere.

 

Omán úgyszintén megfelelt a minimum feltételeknek miután ratifikálta az OECD multilaterális egyezményét a kölcsönös adóügyi segítségnyújtásra vonatkozóan, és törvénybe iktatta az automatikus információcserére vonatkozó megfelelő jogszabályait. Omán emellett minden szükséges lépést megtett ahhoz, hogy az adóügyi információcsere minden EU-s tagállam felé hatékonyan működjön.

 

A módosítások után jelenleg ez a tizenkét állam szerepel a feketelistán: Amerikai Szamoa, Amerikai Virgin-szigetek, Anguilla, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, Seychelle-szigetek, Szamoa, Trinidad és Tobago, valamint Vanuatu.

 

A szürke lista is módosult

 

A fentieken túl az Európai Tanács módosította az ún. „szürke lista” országait is azzal, hogy eltávolította Bosznia-Hercegovinát és Mongóliát a listáról, miután ezen országok megkezdték az OECD kölcsönös adóügyi segítségnyújtásra vonatkozó multilaterális egyezményének ratifikálását. „A szürke lista országai abban különböznek a fekete listás országoktól, hogy bár adójogrendszereik nem felelnek meg az Európai Tanács által előírt minimum elvárásoknak, a megfelelő vállalásokat a minimum elvárások bevezetésére már megtették” – mondta Reich András, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

 

A tanács félévente frissíti a nem együttműködő országok fekete és szürke listáját, melyek jelentőségét az EU az ezen országokat hátrányosan érintő adójogszabályok ösztönzésével is igyekszik növelni.

 

A Deloitte-ról

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó- és egyéb tanácsadási, továbbá jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, a Deloitte Legal Göndöcz és Társai Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 150 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelmével és minőségi szolgáltatásaival segíti ügyfeleit abban, hogy megfeleljenek az előttük álló üzleti kihívásoknak. A Deloitte mintegy 312 000 szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.

A Deloitte név az Egyesült Királyságban “company limited by guarantee” formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását a következő link alatt találja: www.deloitte.com/hu/magunkrol.

Scroll To Top