Túlszabályozott és átláthatatlan a kínai tőzsde - Gazdasagportal.hu

Túlszabályozott és átláthatatlan a kínai tőzsde

A kínai index esetén ezen a héten kétszer is fel kellett függeszteni a tőzsdei kereskedést a 7%-ot meghaladó tőzsdei esés miatt. Jól mutatja a kínai rendszerek túlszabályozottságát, hogy azóta, el is törölték ezt az automatikus mechanizmust. Kína lehet 2016 vesztese.

A piaci bizalom megrendülése mellett, már a tavalyi évben megindult tőkekivonások jelentős kihívások elé állíthatják a gazdaságot.

Ezzel párhuzamosan azt látjuk, hogy a gazdasági vezetés mindent megtesz a negatív hatások kompenzálása érdekében.

A január 7-én megjelent decemberi devizatartalék adat, amely szerint 107 Mrd USD-vel csökkent a kínai devizatartalék a várt 3400 Mrd USD-s szintről 3300 Mrd USD-s szintre, jól mutatja, hogy jelentős eszközöket pumpálnak a gazdaságba. A szabályozói oldalról szintén határozott lépéseket tesznek a gazdaság érdekében, többek között gyengítve a nemzeti devizát ezzel jobban támogatva az exporttevékenységet.

Az eszkalálódó folyamatok, a piaci mozgások és reakciók, a neves befektetők előrejelzései alapján nem meglepő azt állítani, hogy a szerkezetében átalakuló kínára 2016-ban még jelentősebb kihívások várnak, mint 2015-ben.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top