Trump fogadta a Törökországban szabadon bocsátott amerikai lelkipásztort

Donald Trump amerikai elnök szombaton a Fehér Házban fogadta a Törökországban előző nap szabadon bocsátott amerikai lelkipásztort, Andrew Brunsont, akit kémkedéssel és terrorszervezetekkel való kapcsolattartással vádoltak.

“Az egész világ az Ön rajongója” – mondta Brunsonnak az amerikai elnök az Ovális Irodában.
A lelkipásztor fogadásán jelen volt Mike Pompeo külügyminiszter, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, továbbá kongresszusi politikusok és vallási vezetők.
Donald Trump ismét köszönetet mondott Recep Tayyip Erdogan török államfőnek Brunson szabadon bocsátásáért. “Hosszan és keményen tárgyaltunk” a szabadon bocsátás érdekében – szögezte le.
A nyugat-törökországi Izmir egyik bírósága pénteken helyezte szabadlábra Brunsont. Az ítélőszék ugyan 3 év 1 hónap 15 nap börtönnel sújtotta a lelkészt, Brunsonnak a török jog értelmében mégsem kell letöltenie a büntetést, mert már majdnem 2 éve tartották fogva. Mivel a bíróság feloldotta a július vége óta házi őrizetben ülő tiszteletesre eddig érvényben lévő bírói felügyeletet és utazási tilalmat, Brunson elhagyhatta Törökországot.

Az észak-karolinai lelkipásztor a Fehér Házban kiemelte: nagyon szereti a török népet és Törökországot, ahol 25 éven keresztül élt, és látott el lelkipásztori szolgálatot. Brunson ezután letérdelt Donald Trump mellé, és megáldotta őt. “Tényleg nagyon harcolt értünk” – mondta Trumpról, és imádságában azt kérte Istentől, hogy adjon “természetfölötti bölcsességet” az elnöknek.
Az amerikai lelkészt a 2016-os törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le a nyugat-törökországi Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. A vád szerint támogatta az összeesküvés kiterveléséért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok nemzetközi mozgalmát, továbbá a szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), illetve kémkedett az Egyesült Államok javára.
Brunson tagadta az ellene felhozott vádakat.(MTI)

Scroll To Top