Trafik – Bizottsági elutasítás a koncessziós szabályok halasztására

Elutasította a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága hétfői ülésén Mesterházy Attila és több szocialista képviselő javaslatát, hogy a dohányzással összefüggő egyes törvényeket módosító előterjesztésnek egyelőre csak az egészségvédelmi része lépjen hatályba, a koncesszióval kapcsolatos szabályok viszont ne.

A szocialista képviselők a dohánykoncesszió körüli ügyeket botrányosnak nevezve azt kérték, hogy a kormány alkosson világos szabályokat a koncesszióra. A kormánypárti képviselők visszautasították, hogy bármilyen botrány lenne.
A törvényjavaslatot jegyző fideszes képviselők közül Papcsák Ferenc azt vetette fel, hogy a szocialista módosító indítvány házszabályellenes, mivel negatív jogalkotást jelent, hiszen egy elfogadott szabályról utólag közli, hogy egy része nem léphet hatályba. Nyikos László (Jobbik) bizottsági elnök ezt a vitát azzal zárta le, hogy a parlament jogi szakértői nem jelezték, hogy házszabályellenes lenne a módosító indítvány.
Az ellenzéki képviselők felvetették, hogy ha a koncesszió körül valóban nincs botrány, akkor miért nem hozzák nyilvánosságra a pályázatokat és azok értékelését. Az Országgyűlés ugyanis a múlt héten ennek megtiltásáról rendelkezett – fogalmaztak.
Boldvai László (MSZP) arról beszélt, hogy a dohánypiac évi 500 milliárd forintra becsülhető. Szerinte az, aki három koncessziót nyert, az évi 50-60 millió forint tiszta haszonhoz jut, amely a 20 évnyi koncesszió alatt egymilliárd forintot tesz ki. Szocialista politikusok az ülésen azt is felvetették, hogy a nemzeti dohányboltok „fideszes aláírásgyűjtő-helyek” lesznek.
A bizottság a módosító indítványt elutasította, miután csupán a négy MSZP-s képviselő, egy független és a jobbikos bizottsági tag szavazott igennel. (MTI)

Scroll To Top