Tőzsdezárás – Nyereséges zárás az európai tőzsdéken - Gazdasagportal.hu

Tőzsdezárás – Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Pár kivétellel nyereséggel fejezték be a keddi kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,24 és 0,29 százalék nyereségben álltak az európai kereskedési idő végén, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,28 százalékkal emelkedett zárásra.
Londonban 0,02 százalék csökkenéssel fejezte be a keddi kereskedést az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok alapján. A frankfurti DAX index 0,78 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,13 százalékkal emelkedett. Milánóban 0,71 százalék indexnyereséggel zárt a tőzsde. A főbb piacok közül a londoni mellett még madridi és a bécsi zárt indexveszteséggel kedden, 0,10 és 0,30 százalékossal.
A keddi árfolyamemelkedést arra vezetik vissza tőzsdei szakértők, hogy a befektetők alapvetően a további emelkedésben bíznak, és minden visszaesést bevásárlásra használnak fel. Az Egyesült Államok pénteki Irán elleni akcióját nagy árfolyamcsökkenés követte világszerte. Az árfolyamemelkedést európai makroadatok is alátámasztották. Novemberben az elemzők által jóval nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben havi és éves összevetésben egyaránt.

A világpiaci olajár szintén korrigált, de lefelé a közel-keleti feszültség eszkalálódásával párhuzamosan a hét végén és hétfőn elért nagy, három-négy százalékos nyereségeiből. A Brent nyersolaj szeptember óta, a WTI pedig április óta a legmagasabb árat érte el hétfőn. Az európai kereskedési idő végén a globális kereskedelemben a Brent nyersolaj ára 1,52 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 67,86 dolláron, a WTI ára pedig 1,53 százalékkal 62,30 dollárra csökkent.
Az arany ára hétéves csúcs, a 2013 áprilisában elért szint közelében ingadozik. Az arany spot ára 0,25 százalékkal állt magasabban az európai kereskedési idő végén unciánként 1569,80 dolláron, az eurót 0,50 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1138 dolláron.(MTI)

Scroll To Top