Tőzsdezárás – Nagy veszteségek az európai tőzsdéken

A borús világgazdasági kilátások miatt indexveszteséggel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 3,22 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 3,17 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 3,79 százalékkal állt alacsonyabban a kereskedési idő végén.
Londonban 3,40 százalékkal gyengült az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok alapján, a frankfurti DAX index 3,91 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 3,76 százalékkal esett. Milánóban 4,74 százalékos, Madridban 3,79 százalékos indexveszteséggel fejezte be a szerdai kereskedést a tőzsde.
A befektetői hangulatot borús világgazdasági kilátások terhelték meg világszerte, miután az IMF még kedden a fejlett és a fejlődő régiókban egyaránt recessziót jelzett előre az idénre. Európában az átlagos GDP-csökkenés 5-6 százalék lehet az IMF szerint. Globális szinten pedig a GDP-csökkenés három százalékos is lehet, holott januárban még 3,3 százalékos világgazdasági növekedést prognosztizált az IMF.

A szerdai kereskedés legnagyobb veszteseinek az olaj- és gázipari vállalatok bizonyultak a nyersolaj árának az összeomlása miatt: az ágazati index közel hét százalékkal esett. Az olajár annak ellenére is nagyot esett szerdán, hogy az OPEC+ még a hét végén közel napi tízmillió hordós termeléscsökkentésben állapodott meg a túlkínálat megfékezése és a készletek felhalmozódásának a megakadályozása érdekében. A csökkentés mértéke a világ tavalyi olajfelhasználása mintegy tíz százalékának felel meg. A kereslet azonban a világgazdasági lassulás miatt jelentősen lecsökkent.
Az európai piacok zárásakor a Brent nyersolaj ára 7,09 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 27,50 dolláron, a WTI ára pedig 2,69 százalékkal 19,57 dollárra csökkent.
Az eurót 0,60 százalékkal jegyezték gyengébben 1,0914 dolláron az európai kereskedési idő végén. Az arany ára a dollár erősödése miatt csökkent. A spot ár 1717,06 dolláron állt unciánként az európai kereskedés végén 0,55 százalékos napi csökkenéssel.(MTI)

Scroll To Top