Tőzsdezárás – Nagy indexerősödés Európában

Erős kezdés után nagy nyereséggel fejezték be a kereskedést hétfőn a főbb európai tőzsdeindexek.

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,88 százalék, a Stoxx 600 index 0,98 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,46 százalék nyereségben állt.
Londonban 1,31 százalék emelkedéssel végzett az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok alapján. Frankfurtban 1,24 százalékkal emelkedett a DAX index, a párizsi CAC-40 index 0,50 százalékkal zárt magasabban. Madrid 0,97 százalék, Milánó 1,66 százalék indexerősödéssel fejezte be a hétfői kereskedést.

A nap legnagyobb nyertesei közé az autóipari részvények zárkóztak fel. Hírügynökségi jelentések szerint az eladások visszaesése miatt Kína csökkenteni készül az autókra kivetett forgalmi adót. Szeptemberben 11,6 százalékkal, hét éve a legnagyobb mértékben csökkentek az autóeladások Kínában.
A Volkswagen részvénye a kereskedés végén több mint négy százalék nyereségben állt, a Daimler közel két százalékkal erősödött, bár nap közben öt százalék felett is járt a nyeresége. A BMW közel három százalékkal, a Renault és a Peugeot közel két százalékkal erősödött.
Nagy árfolyamnyereséget értek el a banki papírok is a hétfői kereskedésben kedvező negyedéves eredménybeszámolóknak köszönhetően. A HSBC és a Banco Bpm öt százalékkal erősödött.
Az euró hétfőn gyengült, miután Angela Merkel német kancellár a hesseni törvényhozási választás után bejelentette, hogy nem indul újra pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért. Az eurót az európai kereskedési idő végén 0,15 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1385 dolláron.
Az arany ára a pénteken elért három havi csúcsról csökkent, a határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,08 százalékkal unciánként 1231,50 dollárra ment le.
Az olajárat a romló növekedési kilátások miatt felmerült keresletcsökkenési aggodalmak gyengítik. Az európai kereskedési idő végén a WTI ára 0,71 százalékkal állt alacsonyabban globális kereskedelemben hordónként 67,11 dolláron, a Brent pedig 0,31 százalékkal alacsonyabban 77,38 dolláron.
(MTI)

Scroll To Top