Tőzsdezárás: a gyengélkedő OTP rontotta az indexet - Gazdasagportal.hu

Tőzsdezárás: a gyengélkedő OTP rontotta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 53,35 pontos, 0,28 százalékos csökkenéssel, 19 018,85 ponton zárt kedden.

A részvénypiac forgalma 6,8 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.
Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője elmondta: a világpiaci és a magyar piaci hangulat egyaránt enyhén pozitív volt. A nyugat-európai piacok a hétfői zárószint körül oldalaznak, folytatják az iránykeresést. A hazai piac a gyengélkedő OTP miatt 0,3 százalékos mínuszban zárt, a forint nem reagált a jegybanki kamatcsökkentésre.
A Mol, a Richter és a Magyar Telekom pluszban tudott zárni, az OTP árfolyama azonban átlagos forgalom mellett egész nap lefelé tartott, és 1,55 százalékos csökkenéssel zárta a napot, ami mögött a devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatos félelmek lehetnek Sőre Balázs szerint. Az üzletkötő felhívta a figyelmet arra, hogy a bankpapír március vége óta először zárt az 50 napos mozgó átlag alatt.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden délután a devizahitelek problémájának megoldásáról tárgyalt a Magyar Bankszövetség képviselőivel – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel. A tárca nem közölt részleteket arról, hogy pontosan miről volt szó. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn, napirend előtti felszólalásában arra kérte a kabinetet, készítse el a jogi megoldását annak, hogy azok, akikkel szemben tisztességtelenül jártak el a bankok, visszakapják az őket illető pénzt. A frakcióvezető közölte: ennek kell az első lépésnek lenni, míg egy második lépésben történhet meg a devizahitelek végleges kivezetésének rendezése, ezzel az árfolyamkockázat megszüntetése. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a téma már a szerdai kormányülés napirendjén szerepelni fog.
A Mol 65 forinttal, 0,50 százalékkal 12 995 forintra erősödött, 279,3 millió forintos forgalomban.
Az OTP részvények ára 70 forinttal, 1,55 százalékkal 4450 forintra csökkent, forgalmuk 4,3 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,59 százalékkal 342 forintra nőtt, forgalma 552,2 millió forint volt.
A Richter árfolyama 7 forinttal, 0,16 százalékkal 4255 forintra emelkedett, forgalma 1,5 milliárd forintot ért el.
A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1525,94 ponton zárt kedden, ez 1,32 pontos, 0,09 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva.(MTI)

Scroll To Top