Tőzsdenyitás előtt – Vegyes kezdésre lehet számítani az európai tőzsdéken

Az indexek csekély elmozdulására, vegyes kezdésre lehet számítani szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.

A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján Londonban és Milánóban csekély mértékben emelkedhet, Frankfurtban, Párizsban és Madridban kissé csökkenhet a tőzsdemutató a szerdai kereskedés kezdetén. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,1 százalékos gyengüléssel kezdhet.
Kedden ingadozás, pozitív és negatív tartományba tett kitérők után veszteséggel zártak az európai tőzsdék. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,52 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,56 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,49 százalékkal zárt alacsonyabban kedden.
A piacokat kedden elsősorban az amerikai-kínai ellentétek eszkalálódása terhelte meg, de a koronavírus-járványnak az európai gazdaság helyreállását megakasztó második hullámától való aggodalom is hozzájárult az árfolyamok csökkenéséhez. Washington nemzetbiztonsági okokra hivatkozva tovább szigorította a Huawei távközlési berendezésgyártóra kivetett technológiai korlátozásokat.
A nap legnagyobb vesztesei az európai piacokon a banki papírok voltak az ágazati mutató 1,1 százalékos, az olaj- és gázipari cégek pedig az ágazati mutató 1,3 százalékos csökkenésével.

Londonban 0,83 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,30 százalékkal csökkent zárásra, a CAC-40 Párizsban 0,68 százalék gyengüléssel fejezte be a keddi kereskedést. Milánóban 0,52 százalékkal gyengült a tőzsdeindex, a madridi eredmény pedig 0,66 százalék indexcsökkenés volt zárásra.
Az olajár szerdán is csökkent a keresleti aggodalmak miatt. Elsősorban azért, mert határozatlan időre elnapolták az egyeztetést Washington és Peking között a kereskedelmi megállapodás első fázisáról.
A piac szerdán figyelemmel kíséri majd az OPEC+ minisztereinek megbeszélését, amelyen a felek áttekintik az önkéntes termeléscsökkentési megállapodás eredményét. Júliusban olajpiaci források szerint 97 százalékos volt a kvótavállalás betartása a tagok körében, ami meglehetősen erős támaszt nyújt nagyobb olajárcsökkenéssel szemben.
Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a Brent nyersolaj ára 0,75 százalékkal állt alacsonyabban a szerdai globális kereskedelemben hordónként 45,12 dolláron, a WTI ára pedig 0,61 százalékkal 42,63 dollárra csökkent.
Az eurót 0,01 százalékkal jegyzik erősebben 1,1930 dolláron. A főbb devizákkal szemben kalkulált dollár index kedden több mint két éves mélypontot ért el 93 ponton.
Az arany ára szerdán lefelé korrigált, miután előzőleg két nap alatt három százalékkal erősödött és kedden 2015 dolláron egy hetes csúcsot ért el. Az arany spot ára 0,45 százalékkal állt alacsonyabban az európai kereskedés kezdete előtt két órával a nemzetközi kereskedelemben unciánként 1993,03 dolláron.(MTI)

Scroll To Top