Tőzsdenyitás előtt – Szerény árfolyamemelkedés várható Európában

Szerény árfolyamemelkedésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 0,15 százalék, a frankfurti DAX index 0,10 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,05 százalék emelkedéssel kezdheti a hétfői kereskedést.
Piacbefolyásoló tényező lehet hétfőn az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatósága (DG EcFin) áprilisi gazdasági hangulatindexe az euróövezetről és az Európai Unióról.
Pénteken London kivételével emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék. Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 páneurópai indexek 0,13 és 0,22 százalékkal emelkedtek, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,24 százalékkal zárt magasabban. London csekély, 0,08 százalékos veszteséggel zárt, a frankfurti DAX index 0,27 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,21 százalékkal emelkedett. A madridit tőzsde szerény 0,05 százalék, a milánói 0,08 százalék nyereséget ért el pénteken.
A pénteki kereskedés nyertese a médiavállalatokat tömörítő szektor volt Európában, alindexe 1,65 százalékkal nőtt. Kiemelkedően teljesített a SES műholdakat üzemeltető, luxembourgi székhelyű vállalat, amelynek árfolyama 7,75 százalékkal nőtt annak nyomán, hogy a vállalat megerősítette az idei évre vonatkozó várakozásait.

A Deutsche Bank, Németország legnagyobb kereskedelmi bankja 1,85 százalékos mínuszban, 7,341 eurón fejezte be a kereskedést a frankfurti tőzsdén. Bár a pénzintézet a vártnál nagyobb, 201 millió euró profitot termelt az első negyedévben, bevételei jelentősen, 9 százalékkal csökkentek, és a befektetők csalódottan vették tudomásul, hogy rontotta idei eredmény-előrejelzését.
A francia Sopra Steria információtechnológiai tanácsadó vállalat részvénye 7,59 százalékos nyereséggel zárta a kereskedést annak köszönhetően, hogy a vállalat bevételei nagyjából 10 százalékkal emelkedtek az első negyedévben, mivel Európában továbbra is pörög a digitális szolgáltatások piaca.
A Skanska, stockholmi központú ingatlanfejlesztő és kivitelező vállalat 4,53 százalékot veszített értékéből, mert csalódást keltett azzal, hogy működési nyeresége csökkent az első negyedévben.
Az olajár lefelé korrigált az előző héten elért nagy nyereségek után. A már pénteken megindult árcsökkenést Donald Trump amerikai elnöknek a szankciók miatt kieső iráni olajtermelés pótlására az OPEC-hez intézett felszólítása váltotta ki. Az európai kereskedés kezdete előtt mintegy másfél órával a Brent nyersolaj hordónként 71,21 dolláron 0,59 százalékkal állt alacsonyabban a napi kezdésnél, a WTI ára pedig 0,52 százalékkal 62,97 dollárra csökkent. Pénteken mindkét olajtípus ára három százalékkal csökkent.
Az eurót 0,08 százalékkal jegyezték erősebben hétfő reggel 1,1157 dolláron. Az arany ára 0,14 százalékkal unciánként 1287,05 dollárra csökkent.(MTI)

Scroll To Top