Tőzsdenyitás előtt – Pozitív kezdés várható Európában

Indexemelkedésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető tőzsdéken az indexek 0,2-0,3 százalékos emelkedése várható a kereskedés kezdetén.

Szerdán a lefelé korrigáló London kivételével nyereséggel, egyéves csúcson zártak a vezető európai tőzsdék. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,42 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,40 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,89 erősödött.
Az indexek a gazdasági fellendülésbe vetett reményeknek köszönhetően erősödnek.
A frankfurti DAX 0,71 százalék emelkedést ért el, és ezzel a harmadik egymást követő napon zárt rekordon. A párizsi CAC-40 index 1,11 százalék emelkedéssel egyéves csúcson zárt. Milánóban 0,46 százalékos, Madridban 0,34 százalékos indexnyereséggel alakult ki a zárás újabb egyéves csúcson. Londonban kétnapi emelkedés után 0,07 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index.
Hasonlóképpen az Egyesült Államokban is a fellendülést megelőlegezve erősödtek a hagyományos iparágak részvényei, miután jóváhagyta szerdán az Egyesült Államok kongresszusának alsóháza az 1,9 ezer milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagot.
A DJIA-30 index ezzel összhangban közel másfél százalékos erősödéssel új rekordon zárt. A részvények szélesebb körét felölelő S&P-500 index 0,6 százalékkal erősödött, a főként technológiai ágazatok részvényeit jegyző Nasdaq Composite index viszont néhány ponttal mínuszba csúszott. A válság idején nagy nyereséget felhalmozó technológiai cégek papírjai profitkivételnek vannak kitéve, amióta megnyílt a növekedési lehetőség a hagyományos iparágak előtt.

Az ázsiai tőzsdék az amerikai példát követve indexemelkedéssel indították el a csütörtöki globális tőzsdenapot. A japán részvények nélkül az ázsiai piacokat követő MSCI gyűjtőindex közel egy százalékkal erősödött, a tokiói tőzsde pedig 0,7 százalékkal zárt magasabban. A szöuli tőzsde két százalékot meghaladó nyereséget ért el, a sanghaji és sencseni piacok árfolyammutatója megközelítette a két százalékot, a hongkongi tőzsdeindex pedig az egy százalékot.
Az olajár kétnapi csökkenés után ismét emelkedésbe fordult. A Brent az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával 0,62 százalékkal állt magasabban, hordónként 68,32 dolláron, a WTI ára pedig 0,64 százalékkal 64,85 dollárra emelkedett.
Az eurót 0,03 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1921 dolláron, az arany spot ára 0,45 százalékkal unciánként 1734,47 dollárra emelkedett.(MTI)

Scroll To Top