Tőzsdenyitás előtt – Gyenge kezdés várható az európai tőzsdéken

Az árfolyamok csökkenésének folytatódására lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.

Donald Trump amerikai elnök szerdán este bejelentette, hogy péntektől harminc napra teljes tilalmat rendelnek el a beutazásokra az Egyesült Államokba Európából. A beutazási tilalom alól csak az Egyesült Királyság és Írország mentesül.
A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb indexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi nagy, egy százalékot meghaladó csökkenése várható a kereskedés kezdetén.
Csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa ismerteti kamatdöntését. A piacok monetáris ösztönzőket várnak az euróövezeti jegybanktól a koronavírus-járvány gazdasági aktivitást fékező következményeinek semlegesítésére.
Szerdán Milánó kivételével veszteséggel zártak az európai értékpapírpiacok. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,73 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,74 százalékkal csökkent, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,15 százalékkal zárt alacsonyabban.

Londonban 1,40 százalék veszteséggel zárt az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,35 százalékkal csökkent, a CAC-40 Párizsban 0,57 százalékkal végzett alacsonyabban. Madridban 0,34 százalék csökkenéssel fejezte be a szerdai kereskedést a tőzsdeindex, Milánóban viszont 0,33 százalék emelkedéssel. Az olasz miniszterelnök több milliárd eurós „masszív sokkterápiát” helyezett kilátásba a gazdaságot a koronavírus-járvány miatt ért károk kompenzálására.
Az olajár a szerdai csökkenés után csütörtökön is lefelé vette az irányt, amit olajpiaci kereskedők az európai beutazásokat korlátozó amerikai döntésnek tulajdonítanak. Az európai piacok nyitása előtt másfél órával a globális kereskedelemben a Brent ára 3,91 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 34,39 dolláron, a WTI ára 4,21 százalékkal 31,59 dollárra csökkent.
A dollár gyengült, az eurót 0,22 százalékkal jegyzik erősebben 1,1292 dolláron, az arany spot ára 0,06 százalékkal unciánként 1636,00 dollárra emelkedett.(MTI)

Scroll To Top