Tőzsdenyitás előtt – Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok

Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék kedden, a kockázatvállalási kedvet a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kedvezőtlen hírek fogják vissza.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 25 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 54 ponttal, a párizsi CAC-40 index 20 ponttal, a milánói FTSE MIB pedig 112 ponttal eshet a nyitásban.
A befektetőket nyugtalanítják a védőoltási kampányok lassúságával kapcsolatos aggodalmak, ráadásul a brit kormány keddi hatállyal egész Angliára zárlatot rendelt el – immár a harmadikat – az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében. A várakozások szerint a német kormány kedden bejelenti, hogy meghosszabbítja a jelenlegi korlátozásokat legalább január végéig, ideértve az iskolák, az üzletek és az éttermek zárva tartását.
Ázsiában és a csendes-óceáni térségben vegyesen alakult a kereskedés. A hangulatot a georgiai megismételt szenátusi választás kimenetelével kapcsolatos bizonytalanságok rontják. A keddi választás végeredményétől függ, hogy miként alakulnak az erőviszonyok az amerikai szenátusban.
Tokióban 0,37 százalékos, Sydney-ben pedig 0,03 százalékos mínuszban, míg Szöulban 1,57 százalékos pluszban zárt az irányadó index. Sanghaj 0,68 százalékos, Sencsen pedig 1,63 százalékos, míg a hongkongi Hang Seng 0,56 százalékos pluszban közelített a záráshoz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken, miután a legnagyobb olajexportáló országok nem tudtak megállapodni a kitermelés februári szintjéről, és a döntést keddre halasztották.
Reggel nyolc óra körül a márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,35 százalékos mínuszban, 50,91 dolláron forgott, a februári szállítású WTI pedig 0,17 százalékos veszteségben, 47,54 dolláron állt.
Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,09 százalékkal, 1940,35 dollárra, a februári szállítású aranyé pedig 0,04 százalékkal, 1945,70 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon.
Hétfőn, az új év első kereskedési napján emelkedéssel zártak a nyugat-európai tőzsdeindexek.
London 1,72 százalékos, Frankfurt 0,06 százalékos, Párizs 0,68 százalékos, Milánó 0,37 százalékos, Madrid pedig 0,32 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 mutató 1,18 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,16 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,33 százalékkal emelkedett.
New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 1,25 százalékos, az S&P 500-as mutató 1,48 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,47 százalékos mínuszban zárt hétfőn. A határidős indexek enyhe emelkedést valószínűsítenek a keddi nyitásra.(MTI)

Scroll To Top