Tőzsdenyitás előtt – Bizonytalan kezdés várható az európai tőzsdéken

Bizonytalan irányú kezdésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok arra utalnak, hogy a főbb piacokon az előző zárástól kevéssé eltérő árfolyamokon indul majd a kereskedés. London kivételével, ahol 0,7 százalék körüli negatív korrekcióval nyithat az árfolyamindex.

Nagy nyereséggel, három-négy hete a legmagasabb szinten zártak szerdán az európai tőzsdék a koronavírus-oltásról tett bejelentéseknek, az olajár emelkedésének, a javuló német konjunktúramutatóknak, a kínai autópiaci forgalom fellendülésének, valamint a távközlési ágazat részvényei erősödésének köszönhetően.
A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,23 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,11 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,93 százalékkal erősödött a negyedik egymást követő napon.
Londonban 2,04 százalék nyereséggel fejezte be a szerdai kereskedést az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,86 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,90 százalékkal erősödött. Milánóban 1,13 százalékos, Madridban 0,45 százalékos indexemelkedéssel végződött be a szerdai tőzsdenap.

A londoni tőzsdeindex a brit ipari termelés várakozáson felüli júniusi javulásának köszönhette átlagon felüli szerdai emelkedését. A júniusi ipari termelési adatoknak és a GDP júniusi várakozáson felüli növekedésének köszönhetően a tőzsdei befektetők figyelmen kívül hagyták a brit bruttó hazai termék második negyedévi rekordnagyságú csökkenését.
Az olajár csütörtökön részben lefelé korrigálta az előző napi 2-2,5 százaléknyi emelkedését. Az európai kereskedési idő kezdete előtt a csütörtöki globális kereskedésben a Brent nyersolaj ára 0,20 százalékkal állt alacsonyabban, hordónként 45,34 dolláron, a WTI ára pedig 0,14 százalékkal, 42,61 dollárra csökkent.
Az eurót 0,16 százalékkal jegyzik erősebben, 1,1801 dolláron, az arany spot ára 0,50 százalékkal, unciánként 1925,58 dollárra emelkedett.(MTI)

Scroll To Top