Tőzsdei nyilvános részvényaukciót tart a Plotinus

Nyilvános részvényaukciót tart a Plotinus Vagyonkezelő Nyrt. augusztus 29-én a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) – közölte a társaság a tőzsde honlapján szombaton.

A BÉT Standard kategóriájában jegyzett Plotinus a társaság saját tulajdonában álló 45 000 darab részvényét kínálja fel nyilvános értékesítésre.
Aukciós vételi ajánlatokat augusztus 29-én 10 órától 15 óráig lehet megadni a tőzsdén, illetve a brókercégeken keresztül. A minimális megadható vételi árfolyam részvényenként 2300 forint. Ármaximumot nem határozott meg a társaság, a közlemény szerint azonban csak a legjobb 45 000 darabnyi vételi ajánlatot fogadják el. Az aukció többáras, ami azt jelenti, hogy 45 ezer darabig mindenki azon az árszinten kapja meg az általa megvenni kívánt részvényeket, amelyen vételi ajánlatot tesz. A legalsó, még elfogadott ársávon kártyaleosztásos allokáció lesz.
A vagyonkezelő társaság az aukcióval szeretné felmérni a potenciális befektetői igényeket, azaz a részvényei iránti keresletet, tekintettel arra, hogy szeptemberben részvényre átcserélhető kötvénykibocsátásra készül. Várakozása szerint az aukció segíthet meghatározni a tervezett kötvénykibocsátás részletes feltételeit, különös tekintettel a részvény-kötvény cserearányra.
A Plotinus tájékoztatott arról is, hogy az egy részvényre jutó módosított saját tőkéje legutolsó, augusztus 23-i értéke a társaság számításai szerint 2387 forint. A közleményben hozzáteszik, hogy ez az értéknem végleges adatokon nyugszik, így csak iránymutatásként szolgál.
A Plotinus 2011 februárjában került a Budapesti Értéktőzsdére. Részvényeinek legutolsó, pénteki záróára 2361 forint volt.
A magyar tulajdonú vagyonkezelő holding-cég elsősorban a hazai és nemzetközi pénz- és tőkepiacokon fektet be, de másodlagos jelleggel reálgazdasági érdekeltsége is van. Befektetési politikáját magas kockázatvállalás jellemzi, így a portfóliójában tőzsdei részvények, állampapírok mellett tőkeáttételes, derivatív pozíciók is vannak.
A Plotinus a legutóbbi tőzsdei gyorsjelentése szerint 2013 első félévében 362 millió forint adózás előtti eredményt ért el, a tavalyi első félév 68 millió forintos nyereségével szemben. Saját tőkéje 1,087 milliárd forintra nőtt az idén június végére az egy évvel korábbi 871 millióról.(MTI)

Scroll To Top