Tőzsde – Heti összefoglaló: Szíriai események ellenére, jó hetet zárt a BUX, egyedül az OTP volt lemaradó

Jó hetet zárt a BUX, pedig több külföldi esemény is gátolhatta volna az emelkedést, ezek közül a kiemelkedik a fokozódó szíriai konfliktus és az amerikai kötvény visszavásárlási program körüli bizonytalanság.  Erősödött a vezető részvények többsége az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsde részvényindexe, a BUX 52,63 ponttal, 0,29 százalékkal növekedett, 18 198,84 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 29,4 milliárd forint volt a héten, míg az előző, rövid héten 21,4 milliárd forint értékben születtek üzletek. A hét vesztese az OTP volt, a papír árfolyama 2,33 százalékot esett, a többi vezető részvény pozitív tartományban zárta a hetet. A legjobb eredményt a Magyar Telekom produkálta, 3,62 százalékos emelkedéssel.
Hétfőn alacsony forgalom mellett jelentősebb befektetői érdeklődés hiányában folyt a kereskedés a BÉT-en. A nap nyertese a Richter és a Magyar Telekom papírjai voltak, amelyek árfolyamai két százalék körül emelkedtek.
Kedden a szíriai helyzet eszkalálódása miatt estek a nyugat-európai tőzsdék, és ezzel párhuzamosan gyengült a BÉT részvényindexe is.
Szerdán a magyar tőzsde felülteljesítő volt, az OTP különösen jól tartotta magát, ami a kedvező általános piaci hangulatnak volt köszönhető.
Csütörtökön a negatív várakozások ellenére folytatódott az erősödés a BÉT-en, a kereskedés utolsó egy-két órájában jelentősen emelkedett a részvényindex.
Pénteken a kezdeti bizonytalanság után emelkedett a BUX, de hullámzások jellemezték a napot. A legjobban teljesítő papír a Magyar Telekom volt, közel 2 százalékos emelkedéssel.
Az OTP 4239 forinton zárta a hetet, ez 101 forinttal, 2,33 százalékkal alacsonyabb az előző heti záróárnál.
A Mol egy hét alatt 0,25 százalékkal erősödött, 16 190 forintot ért pénteken záráskor.
A Magyar Telekom 3,62 százalékos nyereséget ért el, 315 forintra nőtt az árfolyama.
A Richter-részvények értéke 2,41 százalékkal 3660 forintra emelkedett.
Az Egis 1,5 százalékkal 21 275 forintra erősödött.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,15 százalékkal, 1,55 ponttal 1009,67 pontra növekedett az elmúlt héten.(MTI)

 

Scroll To Top