Tőzsde – Heti összefoglaló: Élénkülő forgalomban esett a BUX a héten

Élénkülő forgalom mellett jelentősen esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a vezető részvények közül egyedül a Mol tudott erősödni.

A BUX egy hét alatt 3,44 százalékkal 608,22 ponttal esett, pénteken záráskor 17 092,37 ponton állt. A heti forgalom 40,7 milliárd forint volt, míg az előző héten 28,4 milliárd forint értékben kereskedtek a részvénypiacon.
A hét első két napján a szokásos alacsony nyári forgalom, csendes kereskedés jellemezte a magyar tőzsdét, és a nemzetközi piacok sem mutattak nagy elmozdulást. A hét közepétől főleg az orosz-ukrán helyzet kiéleződése miatt vált intenzívvé az esés. A kockázatkerülést erősítették emellett a további geopolitikai feszültségek: a gázai harcok folytatódása, valamint az iraki konfliktus, amelybe pénteken az amerikai légierő is beavatkozott.
Oroszország csütörtökön teljes embargót rendelt el a hús, tejtermék, zöldség és gyümölcs behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából, válaszul a nyugati szankciókra. Szakértők szerint az orosz embargó negatívan hathat az unió gazdaságára, az európai piacokon munkahelyek szűnhetnek meg, emiatt a gazdasági növekedés lassulhat.
A héten a Magyar Telekom közzétette a első féléves eredményeit, a telekommunikációs társaság működési eredménye jobb lett az elemzői várakozásoknál, míg bevételei a várt szinten alakultak. Az eredmények alapján a társaság felülvizsgálta az idei évre vonatkozó előrejelzéseit, és immár az EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) legfeljebb 3 százalékos mérséklődésével számol, míg korábban 3-6 százalék közötti csökkenést prognosztizált.
A vezető részvények közül az OTP a múlt héten 289 forintot, 7,07 százalékot veszített értékéből, 3796 forintot ért pénteken záráskor.
A Mol 70 forintos, 0,61 százalékos erősödéssel 11 600 forinton zárta a hetet.
A Magyar Telekom árfolyama 17 forinttal, 4,55 százalékkal 357 forintra esett.
A Richter-papírok értéke 122 forinttal, 3,12 százalékkal 3787 forintra csökkent.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX egy hét alatt 9,85 ponttal, 0,65 százalékkal gyengült, 1499,69 ponton zárt pénteken.(MTI)

Scroll To Top