Tőzsde – Erősödhetnek nyitáskor a fontosabb nyugat-európai tőzsdeindexek

Kissé erősödhetnek csütörtökön nyitáskor a fontosabb nyugat-európai tőzsdeindexek. Az IG piackutató elemzői szerint a londoni FTSE-100 index 9 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 29 ponttal, a párizsi CAC-40 index 16 ponttal nőhet.

Az európai részvényárfolyamok azért emelkedhetnek, mert a befektetők többsége megerősítve érzi, hogy az Európai Központ Bank (EKB) újabb gazdaságélénkítésre készül. A befektetők erre abból következtetnek, hogy az EKB alelnöke, Vitor Constancio szerdán elmondta, hogy a bank 2015 első negyedévében méri fel eddigi lépései sikerét, ha pedig az eredmények elégtelenek lesznek, akkor növelhetik eszközvásárlásaikat.
Stan Shamu, az IG elemzője szerint nem várható meglepetés az EKB következő heti ülésén, de valószínűbbé vált, hogy később nagyobb beavatkozásra vállalkozik a központi bank.
Az EKB-tól érkező hírek mellett több makrogazdasági adat is befolyásolja csütörtökön az európai kereskedést. A GfK gazdaságkutató intézet közzéteszi decemberre vonatkozó, előremutató német fogyasztói hangulatindexét, és megjelenik a német infláció novemberi előzetes adata is. Olaszországban a munkanélküliség változásáról és az üzleti hangulat alakulásáról érkeznek új számok.
Csütörtökön ülésezik a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC). Az OPEC döntése, hogy a tagországok csökkentik-e kitermelésüket, komoly hatással lehet a nemzetközi olajárra. Az előzetes hírek alapján nem várható, hogy csökkenne a kitermelési kvóta, biztosat csütörtök délutánra, az ülés végére lehet majd tudni.
Szerdán a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,03 százalékos romlással 6729,17 ponton zárt, Frankfurtban a DAX-30 0,55 százalékos többlettel 9915,56 ponton végzett, Párizsban a CAC-40 0,20 százalékkal 4373,42 pontra gyengült.(MTI)

Scroll To Top