Tőzsde – Erős kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult kedden a kereskedés az amerikai érékpapírpiacokon.

A DJIA-30 index 0,24 százalékos, az S&P-500 index 0,74 százalékos, a Nasdaq Composite index 1,04 százalékos emelkedéssel kezdte a keddi kereskedést.
Hétfőn nemzeti ünnep miatt, a Martin Luther King emléknap alkalmából az értékpapírpiacok az Egyesült Államokban zárva tartottak. Pénteken veszteséggel zártak az amerikai tőzsdék, a DJIA-30 index New Yorkban 0,57 százalékkal, az S&P-500 index 0,72 százalékkal, a Nasdaq Composite index pedig 0,87 százalékkal csökkent.
Az indexek az elmúlt hetet is veszteséggel zárták. A DJIA egy százalékossal, az S&P és a Nasdaq pedig másfél százalékossal. Az év eleje óta a DJIA index 1,3 százalékos, a másik két index 1 százalékos nyereségre tett szert. Tavaly a DJIA index 7 százalékkal, az S&P index 16 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 43 százalékkal erősödött.
A befektetők nagy reményeket támasztanak a gazdasági fellendülés iránt. A napokban elkezdődött negyedik negyedéves tőzsdei eredmény beszámoló szezon publikációi több esetben is a vártnál jobb adatokkal szolgáltak. A Goldman Sachs nyeresége például több mint megduplázódott, a pénzintézet részvénye a tőzsdén kívüli forgalomban két és fél százalékkal erősödött a nyitás előtt. Várakozáson felüli eredményt ért el a Bank of America, a JPMorgan, a Citigroup és a Wells Fargo is.
Elemzők a negyedik negyedévre közel 8 százalékos nyereségcsökkenést várnak az egy évvel korábbihoz képest az S&P-500 index tagjaitól, az idei első negyedévre azonban már 16 százalékos növekedést.

Az olajár kedden emelkedett a hét elején publikált váratlanul kedvező kínai makrogazdasági adatoknak köszönhetően. A kínai ipari termelés decemberben március óta a legnagyobb mértékben, 7,3 százalékkal nőtt éves bázison. Az ország bruttó hazai terméke pedig 2,3 százalékkal nőtt tavaly, miközben a Világbank 2 százalékra, az IMF pedig 1,9 százalékra számított. A kedden publikált adatok alapján a kínai olajfinomítók termelése 3 százalékal új rekordra emelkedett 2020-ban.
Az amerikai piacok nyitásakor a Brent 1,99 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 55,84 dolláron, a WTI ára pedig 1,13 százalékkal 53,01 dollárra emelkedett.
Az eurót 0,55 százalékkal jegyzik erősebben 1,2142 dolláron, az arany spot ára 0,19 százalékkal unciánként 1840,53 dollárra emelkedett.(MTI)

Scroll To Top