Tőzsde – Elemzők szerint eséssel kezdjük a napot

Enyhe csökkenésre számítanak az elemzők. A negatív nemzetközi hangulat miatt enyhe csökkenésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az MTI által megkérdezett elemzők.

Sinka Csaba, a KBC Equitas elemzője kiemelte, a keddi nap legfontosabb eseménye a magyar piacon az MNB kamatdöntő ülése lesz. A jelenlegi 4 százalékos alapkamatot a Bloomberg előrejelzése szerint 10 bázisponttal csökkentheti a monetáris tanács, mivel a legutóbbi ülésen a 25 bázispontos csökkentésnél kisebb mértékű vágások eshetőségét jelezte Matolcsy György jegybankelnök – mondta.
Az elemző inkább esésre számít nyitáskor amiatt, hogy hétfőn az amerikai külügyminiszter Szíriával kapcsolatos kemény nyilatkozatát követően – miszerint a szíriai kormány vetett be vegyi fegyvereket – az ország közelebb került a katonai beavatkozáshoz, és az amerikai tőzsde is esett a zárásra.
Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szintén mérsékelt csökkenésre számít a nemzetközi hatások, a fokozódó szíriai helyzet miatt.
Érdekes kérdésnek nevezte a forint árfolyamának alakulását a jegybanki kamatdöntés után, véleménye szerint a kamatcsökkenés elmaradásának kicsi az esélye. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor a forint árfolyama erősödhet, ami a részvénypiacnak is jót tenne – mondta. A keddi csökkenés mértékét az elemző fél és egy százalék közé tette.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 97,76 pontos, 0,54 százalékos emelkedéssel, 18 243,97 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 2,51 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen mozgott a pénteki záráshoz képest. A Mol ára 30 forinttal, 0,19 százalékkal 16 120 forintra csökkent, 130,7 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 16 forinttal, 0,37 százalékkal 4324 forintra esett, forgalmuk 1,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 2,30 százalékkal 311 forintra erősödött, forgalma 105,0 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 66 forinttal, 1,85 százalékkal 3640 forintra nőtt, a részvények forgalma 484,1 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama 325 forinttal 21 285 forintra emelkedett, forgalma 363,6 millió forint volt.(MTI)

Scroll To Top