Tőzsde elemzés – Deviza, forex, arany, olaj – 2014.04.01

Az enyhítés-pártiak (galambok) megmutatják „szárnyukat” A kedvezőtlen európai nap után – amikor az infláció vártnál nagyobb mértékű csökkenése sem volt képes támogatni a dollárt – a Fed elnöke, Janet Yellen által tartott tegnapi beszéd – a vegyes gazdasági adatokkal karöltve – tovább gyengítette a dollárt a legtöbb devizával szemben. 

IronFX napi elemzés:

 

•Yellen és a kedvezőtlen USA-beli adatok lefelé ható nyomást gyakorolnak az amerikai dollárra
 • –Yellen:  „Szerintem továbbra is szükség van erre a rendkívüli elkötelezettségre, és ez még egy ideig így lesz”.
 • –A chicagói PMI-index csökkent
 • –Az USA kötvényhozamai és a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások csökkennek; az USD gyengül a legtöbb G10 és feltörekvő piacokbeli devizához képest
•A JPY gyengül, a tokiói részvények rallyznak
 • –A tankan a vártnál kedvezőtlenebb:  Az 1. negyedéves feltételekre vonatkozó index a várakozásoknak megfelelően romlott, a várakozások romlottak; az új pénzügyi évre vonatkozó tőkekiadásokkal kapcsolatos várakozások csupán +0,1%
 • –De a TOPIX index alig változott, ami jelzi, hogy a piac negatív kilátásra számított
 • –Úgy tűnik, hogy a JPY tovább gyengül, amint Japán folyó fizetési mérlegének többlete csökken
•Az RBA nem módosított, amint az várható volt
 • –Az AUD valamelyest csökkent, miután Stevens említést tett az AUD közelmúltbeli erősödéséről
 • –Az ausztrál dollár várhatóan tovább gyengül, mivel Kína növekedése lassul
 • –A márciusi HSBC/Markit kínai PMI-indexet valamelyest lefelé korrigálták; a hivatalos PMI-index 0,1-gyel, 50,3-ra emelkedett
•Ma:
 • –Eurozóna:  Végleges március gyártási PMI-index: Franciaország, Németország, euróövezet
 • –EGYESÜLT KIRÁLYSÁG:  a gyártási PMI-index várhatóan valamelyest csökken
 • –USA:  ISM index várhatóan emelkedett, de a várakozásokat esetleg lefelé korrigálták, miután tegnap napvilágot láttak a chicagói adatok

Részletes elemzés:

 • Az enyhítés-pártiak (galambok) megmutatják „szárnyukat” A kedvezőtlen európai nap után – amikor az infláció vártnál nagyobb mértékű csökkenése sem volt képes támogatni a dollárt – a Fed elnöke, Janet Yellen által tartott tegnapi beszéd – a vegyes gazdasági adatokkal karöltve – tovább gyengítette a dollárt a legtöbb devizával szemben.
 • Miközben Yellen beszéde nem hozott áttörést; inkább a korábbi enyhítés-párti megjegyzésére, mintsem a múlt havi FOMC értekezleten elhangzott, meglepően megszorítás-párti hozzáállására emlékeztette a piacot. A kulcsfontosságú mondat: „Szerintem továbbra is szükség van erre a rendkívüli elkötelezettségre, és ez még egy ideig így lesz. Remélem, hogy nézetemmel széles körben egyetértenek Fed-beli kollégáim”. Az USA-beli kötvényhozamok emelkedtek beszéde előtt, majd csökkenni kezdtek, és alacsonyabb szinten zárták a napot, ellaposodó hozamgörbével (amely rendszerint pozitív hatást gyakorol az amerikai dollárra, de ma ez nem így van). Személy szerint azt figyelném, hogy mit cselekszik a Fed, nem pedig azt, hogy mit mond. Eddig rendületlenül a megszorítás irányába tartott politikájuk, és ez a trend várhatóan folytatódik. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy Yellen szerint a „jelentős idő” kb. hat hónap volt, ezért amikor azt mondja, hogy „egy időre”, akkor az nem azt jelenti, hogy „határozatlan időre”. Mindenesetre az alacsonyabb kamatlábak és a márciusi chicagói PMI-index csökkenésének kombinációja továbbra is lefelé ható nyomást gyakorolt az amerikai dollárra; a dollár majdnem az összes G10 devizapárjával és az általunk követett legtöbb feltörekvő piacokbeli devizával szemben gyengült.
 • A G10 devizák közül a kivétel a JPY volt, amely gyengült, amint a kockázatvállaló hozzáállás ismét kezdett visszatérni a piacra. Az a tény, hogy a TOPIX index egymás után hét napja emelkedik, segített az USD/JPY pár helyreállásában. A tankan felmérés nagyrészt a vártnál kedvezőtlenebb volt; az 1. negyedéves helyzetindexek a várakozásoknak megfelelőek vagy annál kedvezőtlenebbek voltak, miközben a 2. negyedéves várakozásokkal kapcsolatos indexek általánosságban kedvezőtlenebbek voltak az előrejelzésnél. Csalódást keltő volt az is, hogy a ma kezdődő fiskális új év tőkekiadásainak becslése csupán 0,1%-os növekedésről szól, bár ezt az adatot az év előrehaladásával rendszerint korrigálják. Mindazonáltal a részvénypiacra gyakorolt mérsékelt hatás – amely majdnem változatlan volt (a TOPIX fokozatosan csökkent a nap korábbi részében, az írás idején 0,06%-kal emelkedett), ami jelzi, hogy erre széles körben számítottak. Szerintem az USD/JPY pár tovább emelkedhet, mivel Japán folyó fizetési mérlegének többlete folyamatosan csökken.
 • Az Ausztrál Nemzeti Bank (RBA) változatlanul hagyta a kamatlábakat, amint azt a gazdasági szakemberek egyöntetűen előre jelezték. Az AUD valamelyest gyengült, miután Stevens kormányzó a következőképpen nyilatkozott: „a devizaárfolyam egy évvel ezelőtti maximum szintjéről való csökkenés támogatja a gazdasági növekedés egyensúlyának elérését, de ez az elmúlt néhány hónap emelkedéseinek eredményeképpen a korábbinál kisebb mértékű”. Nem is olyan régen a hivatalnokok 0,85-ről vagy 0,82-ről – mint az ausztrál dollár megfelelőbb szintjeiről – beszéltek. Szerintem fenntartják nézetüket akkor is, ha kevésbé lesz fontos. Vannak arra utaló jelek, hogy az ausztrál gazdaság más területei – különösen az ingatlanpiac – javulnak, miközben a bányaipari befektetések elapadóban vannak. Az Ausztráliát érintő kockázatot ma alátámasztotta, hogy a HSBC/Markit márciusi, Kínára vonatkozó PMI-indexét valamelyest lefelé korrigálták (48,0-ra), a kezdeti 48,1-ről (februárban: 48,5), ezáltal már három egymást követő hónapban van az 50-es szint alatt. Másrészt a hivatalos PMI-index márciusban 50,2-ről 50,3-ra emelkedett, de ez is csak nagyon mérsékelt növekedést jelez. Továbbra is úgy vélem, hogy az ausztrál dollárba nagyobb, Kínával kapcsolatos kockázati prémium épül be, és gyengülni fog a jövőben.
 • A kínai PMI-indexet követően ma több európai országban, az eurozónában, az Egyesült Királyságban és az USA-ban közzéteszik a gyártási PMI-indexet márciusra vonatkozóan. A francia, a német és az eurozónabeli végleges előrejelzések szokás szerint a kezdeti becsléssel azonosak. Az Egyesült Királyság gyártási PMI-indexe a becslés szerint valamelyest csökken (56,9-ről 56,7-re), miközben az USA-ban az ISM gyártási PMI-index várhatóan emelkedik (53,2-ről 54,0-re), ami támogathatja az amerikai dollárt.
 • A PMI-indexek mellett közzéteszik a német márciusi munkanélküliségi rátát és az eurozóna februári munkanélküliségi rátáját. Várhatóan mindkét árfolyam változatlan: az előbbi 6,8%, az utóbbi 12,0%.
 • A beszédeket illetően: Az euróövezet pénzügyminiszterei üléseznek, amelyen megtárgyalják Ciprus, Görögország és Portugália segélyprogramjainak előrehaladását. Ezenkívül szó esik a bankok lehetséges közvetlen feltőkésítéséről az Európai Stabilitási Mechanizmus által, Ukrajna pénzügyi segélyben részesítéséről, az euróövezet bankjai számára Egységes Szanálási Mechanizmust létrehozó jogszabályokról, valamint az övezet gazdasági növekedéséről.

EUR/USD

EURUSD_01Apr2014

 • Az EUR/USD pár emelkedett, annak ellenére, hogy váratlan csökkenés következett be az eurozóna inflációs rátájában. A pár elérte az 1,3810-es (E1) ellenállásszintet, amely a lila csökkenő tartomány felső határának közelében van. Egyelőre semleges álláspontra helyezkedem, mivel az 1,3715-ös (T1) támaszszint lefelé történő áttörése szükséges a csökkenés folytatódásának jelzéséhez. Másrészt, figyelembe véve a pozitív divergenciát mindkét momentum mutatószám és az ár mozgása között, az 1,3845 (E2) sáv felfelé való áttörése lenne annak első jele, hogy a közelmúltbeli csökkenés csupán a február 3. és március 13. közötti rövid távú növekvő trend 50%-os visszatérése volt.
 • Támaszszint: 1,3715 (T1), 1,3650 (T2), 1,3600 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3810 (E1), 1,3845 (E2), 1,3880 (E3).

EUR/JPY

EURJPY_01Apr2014

 • Az EUR/JPY pár emelkedett, és áttörte a 142,00-es akadályt. Egy ilyen áttörés várhatóan előkészíti az utat a következő, 143,20-as (E1) ellenállásszint felé. Az árfolyam mindkét mozgóátlag felett van, miközben az MACD felfelé áttért zérus és jelző vonalán, ami enyhén növekvőre módosítja a rövid távú kilátást. A napi grafikonon a pár háromszög alakzatban van; az alakzat felső határának egyértelmű, felfelé való áttörése nagyobb bika jellegű következményekkel járhat.
 • Támaszszint: 142,00 (T1), 141,00 (T2), 140,20 (T3).
 • Ellenállásszint: 143,20 (E1), 143,80 (E2), 145,15 (E3).

GBP/USD

GBPUSD_01Apr2014

 • A GBP/USD pár előremenetele folytatódott, miután felfelé áttörte az 1,6600-os sávot. A pár most az 1,6700-es (E1) ellenállásszint felé tart, ahol az egyértelmű, felfelé történő áttörés a csatát a következő akadály felé irányíthatja (1,6760 – E2). Az árfolyam a hosszú távú növekvő tartományban marad, de aggódom amiatt, hogy továbbra is érvényben van a negatív divergencia a napi növekvő trend és a napi momentum mutatószámok között, ami lassuló növekvő momentumot jelez.
 • Támaszszint: 1,6600 (E1), 1,6540 (E2), 1,6465 (E3).
 • Ellenállásszint: 1,6700 (E1), 1,6760 (E2), 1,6820 (E3).

Arany

XAUUSD_01Apr2014

 • Az arany hétfőn csökkent, és lefelé áttörte az 1290-es akadályt, amely egybeesik a december 20. és március 14. közötti előremenetel 50%-os visszatérési szintjével. A nemesfém várhatóan tovább csökken, és teszteli az 1265 (T1) támaszszintet, amely a korábban említett előremenetel 61,8%-os visszatérési szintje közelében van. Amíg a fém alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el mindkét mozgóátlag alatt, a rövid távú kilátás csökkenő marad.
 • Támaszszint: 1265 (T1), 1235 (T2), 1187 (T3).
 • Ellenállásszint: 1290 (E1), 1310 (E2), 1325 (E3).

Olaj

CLK4_01Apr2014

 • A WTI tegnap valamelyest csökkent. A korrekciós hullám várhatóan folytatódik, és teszteli a növekvő trend tartományának alsó határát vagy a 101,00-es (T1) sávot ezúttal támaszszintként. Az RSI tovább csökkent, miközben az MACD jelző vonala alá került, ami fokozza a további csökkenés valószínűségét. A WTI azonban továbbra is a lila növekvő tartományban van, ezért a növekvő útvonal érvényben marad. Csak a 100,00-as (T2) támaszszint egyértelmű. lefelé történő áttörése jelezheti, hogy a közelmúltbeli előremenetel csupán a március 4. és 17. közötti csökkenés 61,8%-os visszatérési szintje volt.
 • Támaszszint: 101,00 (T1), 100,00 (T2), 98,30 (T3).
 • Ellenállásszint: 102,00 (E1), 103,00 (E2), 105,00 (E3).

Scroll To Top