Tőzsde elemzés – Deviza, forex, arany, olaj – 2014.03.19

Már vége van?  A politikusok talán eltérően vélekednek, de ami a piacokat illeti, az ukrajnai válság gyakorlatilag véget ért. Az orosz elnök, Putyin tegnap aláírta a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozását engedélyező szerződést, de hozzátette, hogy Oroszország nem szándékozik Ukrajna más területeire behatolni, mondván, hogy „nem akarjuk szétszabdalni Ukrajnát”.

IronFX napi elemzés:

•Oroszország bekebelezte a Krím félszigetet, de azt mondja, hogy „ennyi volt”; a piac elhitte
 • Ukrajna azt mondta, hogy „jó szomszédi viszonyt” kíván kialakítani Oroszországgal, és nem csatlakozik a NATO-hoz
 • A piac látszólag azt feltételezi, hogy a helyzet egyensúlyba került és ezért többé nem piacmozgató tényező
 • A részvények rallyztak, a VIX index visszatért a krízis előtti szintjére, az arany ára pedig csökkent.
 • Az USD 2014-es új minimum szintjeire került a SEK, az NZD és az AUD devizákhoz képest
•De ennek még nincs vége
 • Az EU vezetői csütörtökön és pénteken üléseznek; várhatóan új szankciókat vezetnek be Oroszország reakciója után (a jelek szerint nem lesz hathatós)
 • A G7 jövő héten tart értekezletet; ők is kifejtik véleményüket
 • Eddig nincs jele az orosz megtorlásnak. Ez hatástalaníthatja a helyzetet.
•Az FOMC értekezlet ma véget ér
 • Valószínűleg homályosabb előremutató útmutatást eredményez, mint az Egyesült Királyságban
 • Az Egyesült Királysághoz hasonlóan ez a deviza felértékelődéséhez vezethet
•Az Egyesült Királyság ma közzéteendő költségvetése korrigált előrejelzéseket tartalmaz; jelezhet kisebb változásokat, de jelentősebb módosítás nem várható az előrejelzésben vagy a fiskális álláspontban
Részletes elemzés:
 • Már vége van?  A politikusok talán eltérően vélekednek, de ami a piacokat illeti, az ukrajnai válság gyakorlatilag véget ért. Az orosz elnök, Putyin tegnap aláírta a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozását engedélyező szerződést, de hozzátette, hogy Oroszország nem szándékozik Ukrajna más területeire behatolni, mondván, hogy „nem akarjuk szétszabdalni Ukrajnát”. Az ukrán hivatalnokok egyúttal megpróbálták hatástalanítani a helyzetet, mondván, hogy „jó szomszédi viszonyt akarnak kialakítani” Oroszországgal, és ígéretet tettek arra, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz (ez a megmozdulást Moszkvában rendkívül provokatívnak tekintenék).
 • A piac látszólag azt feltételezi, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti összeütközés most egyensúlyi állapotba került és a viszály gyakorlatilag véget ért, valamint nem következett be a legrosszabb. Az európai és az USA-beli részvények rallyztak (az orosz részvények árfolyama további kb. 4%-kal emelkedett), a VIX index visszatért a krízis előtti szintjére, az arany ára pedig csökkent. Az amerikai dollár 2014-ben új minimum szintre került a SEK, az NZD és az AUD devizákkal szemben. Személy szerint várnék péntekig, amikor az EU vezetői értekezletet tartanak az európaiak végső reakciója ügyében, bár eddig nem mutattak valami nagy hajlandóságot a nagy harcra. A jövő heti G7 értekezleten is foganatosíthatnak intézkedéseket. Egy másik – eddig ismeretlen – tényező, hogy Moszkva milyen választ ad (ha egyáltalán sor kerül arra) a Nyugat által bevezetett szankciókra, bár az eddig bejelentett szankciók olyan gyengék, hogy válaszra sem méltók. Nehezen hihető, hogy valami, ami ennyire megbolygatja a világpolitikai rendet – mint ez is -, ilyen gyorsan és kis „port kavarva” véget ér; de talán csak pesszimista vagyok.
 • A nap nagy vesztese a CAD volt, amely gyengült, miután a Kanadai Nemzeti Bank kormányzója, Poloz elmondta, hogy nem zárható ki egy kamatlábcsökkentés, ha a gazdasági helyzetben romlás áll be. Azt is hozzátette, hogy az 1. negyedéves növekedés egy kicsit lanyhább lehet az előrejelzésnél, mivel az időjárás kedvezőtlen volt. Ha visszakerülünk a szokásos kerékvágásba, a CAD lehet az új értékesítendő deviza, amennyiben Kínában nem következik be újabb zavar, amely kedvezőtlen az ausztrál dollárra nézve. A JPY ekkor visszatérhet előző gyengülő trendjébe.
 • Ma a szokásos makrogazdasági események nagy napja van, amelyek valószínűleg központi helyet foglalnak el, kivéve, ha Ukrajnából meglepetések érkeznek. Az Egyesült Királyság költségvetését Chancellor Osborne fogja bejelenteni. Jelentést tesz a növekedéssel és deficittel kapcsolatos új előrejelzésekről, valamint tájékoztat az adót érintő változásokról és a kiadásokkal kapcsolatos kezdeményezésekről. Az Office for Budget Responsibility (OBR, azaz Költségvetési Felelősség Hivatala) által kiadott meglévő előrejelzés nem tér el annyira a piaci előrejelzésektől, és valószínűleg nem kerül sor az előrejelzések jelentős korrekciójára. A fiskális politikát illetően az ezt követő költségvetés a következő választások előtt néhány hónappal lát napvilágot, így a kormány esetleg új politikákat vezet be, amelyek a szavazásnál a „malmára hajtják a vizet”. Azonban nem látok jelentősebb irányváltozást a fiskális megszorításokon kívül, amely politikájuk fő fegyvere volt mostanáig, ezért várhatóan a népszerű adócsökkentés nagyrészt eltolódik máshová a költségvetésben.  A Bank of England közzéteszi legutóbbi értekezletének jegyzőkönyvét. Egyúttal az Egyesült Királyság munkanélküliségi rátája az előrejelzés szerint változatlanul 7,2%-on maradt januárban, miközben a februári újonnan regisztrált munkanélküliek állománya februárban várhatóan 25 ezerrel csökken, miután januárban 27,6 ezerrel csökkent.
 • Az USA-ban véget ér a kétnapos FOMC értekezlet. Amint tegnap említettük, a fókuszban várhatóan az előremutató útmutatás megfogalmazásának módosítása áll, mivel az eszközvásárlás fokozatos csökkentése valószínűleg a jelenlegi egyenletes ütemben zajlik tovább. A Fed valószínűleg figyelmen kívül hagyja a 6,5%-os munkanélküliségi küszöbértéket, és minőségi iránymutatást vezet be annak jelzésére, hogy mikor veszi fontolóra a Fed Alapok kamatlábának emelését. A Fed elnöke, Yellen megtartja elnöki tisztségének első sajtókonferenciáját az FOMC döntése és a gazdasági előrejelzések közzététele után.
 • Yellen mellett további öt személy tart beszédet szerdán. Az ázsiai délelőtt során a Japán Nemzeti Bank kormányzója, Haruhiko Kuroda a Nemzetközi Pénzügyi Szimpóziumon beszél; a Japán Nemzeti Bank Tanácsának tagja, Takahide Kiuchi egy, a vállalatvezetőknek tartott értekezleten szólal fel. A Japán Nemzeti Bank Tanácsának tagja, Takehiro Sato a Japan Society számára tart beszédet „Japán gazdaságának és monetáris politikájának közelmúltbeli fejlődése” címen. Az európai nap során a Riksbank kormányzója, Stefan Ingves beszél a pénzügyi stabilitásról; a Svájci Nemzeti Bank elnöke, Thomas Jordan egy megbeszélésen szólal fel.

EUR/USD

EURUSD_19Mar2014

 • Az EUR/USD pár az 1,3893-as (T1) támaszszint és az 1,3965-ös (E1) ellenállásszint között maradt. Ezen sáv egyértelmű, felfelé való áttörése bika jellegű hosszabbításokat indíthat el a következő akadály felé (1,4000 – E2). A magasabb maximum szint és a magasabb minimum szint struktúrája folyamatban marad, és mivel az árfolyam a növekvő tartományban van, a rövid távú képet továbbra is pozitívnak tartom. Mindazonáltal érvényben marad a negatív divergencia az MACD és az ár mozgása között, ezért továbbra is fennáll a visszatérés lehetősége a közeljövőben.
 • Támaszszint: 1,3893 (T1), 1,3850 (T2), 1,3810 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3965 (E1), 1,4000 (E2), 1,4200 (E3).

USD/JPY

USDJPY_19Mar2014

 • Az USD/JPY pár ellenállásszintre talált a 101,85-ös (E1) sávon, majd csökkent, és ismét elérte a támaszszintet a 101,25-ös (T1) minimum szinten. Ezen akadály lefelé történő áttörése megcélozhatja a következő támaszszintet a 100,75-ös (T2) szinten, ahol az áttörés talán meghosszabbítja a mozgást a 100,00-as (T3) szintig. Mindazonáltal az RSI kilépett túlértékesített tartományából és felfelé mutat, miközben az MACD – bár medve jellegű tartományban van – az indító vonala felett van, ezért a következő hullám várhatóan növekvő lesz, és talán ismét tesztelésre kerül sor a 101,85-ös (E1) ellenállásszint közelében.
 • Támaszszint: 101,25 (T1), 100,75 (T2), 100,00 (T3).
 • Ellenállásszint: 101,85 (E1), 102,25 (E2), 102,70 (E3).

EUR/GBP

EURGBP_19Mar2014

 • Az EUR/GBP pár emelkedett, és ellenállásszintre talált a 0,8400-es (E1) szinten, egy kicsivel az aug. 1. és a február 17. közötti csökkenő trend 38,2%-os visszatérési szintje felett. Az árfolyam várhatóan erős ellenállásszintbe ütközik ezen tartomány közelében, és mivel negatív divergencia van az RSI és az ár mozgása között, a csökkenő korrekciós hullám lehetséges. Amíg azonban az árfolyam az előző csökkenő trendvonal és mindkét mozgóátlag felett marad, az általános rövid távú kilátás pozitív marad.
 • Támaszszint: 0,8340 (T1), 0,8300 (T2), 0,8260 (T3).
 • Ellenállásszint: 0,8400 (E1), 0,8460 (E2), 0,8535 (E3).

Arany

XAUUSD_19Mar2014

 • Az arany konszolidációs módban mozgott, és egy kicsivel az 1354-es (T1) támaszszint felett maradt. Az MACD – amely már az indító vonala alatt van – negatív jelet kapott, ami medve jellegű momentumot jelez. A napi grafikonon a napi RSI kilépett a túlvásárolt tartományból, miközben a napi MACD lefelé áttért a jelző vonalán, ami kedvez a további csökkenéseknek. Amíg azonban az 1332-es (T2) minimum szint kitart, a lehetséges csökkenő hullámot visszatérésnek tartanám.
 • Támaszszint: 1354 (T1), 1332 (T2), 1310 (T3).
 • Ellenállásszint: 1392 (E1), 1415 (E2), 1435 (E3).

Olaj

CLJ4_19Mar2014

 • A WTI emelkedett, miután nem sikerült áttörnie a 98,00-as (T1) akadály közelében lévő erős támaszszinti tartományt, amely egybeesik a január 9. és március 3. közötti növekvő trend 50%-os visszatérési szintjével. Az ár áttörte a csökkenő tartomány felső határát. A 200 periódusú mozgóátlag egyértelmű, felfelé való áttörése – amelyet a 100,75-ös (E1) felfelé való áttörése követ – megerősítheti, hogy a március 3. és 18. közötti csökkenés csupán az előző növekvő trend 50%-os visszatérése volt. Ezenkívül pozitív divergencia van momentum mutatószámaink és az ár mozgása között, miközben az MACD közeledik zérus szintjéhez, ahol az áttörés megerősíti a közelmúltbeli pozitív momentumot.
 • Támaszszint: 98,00 (T1), 96,50 (T2), 95,00 (T3).
 • Ellenállásszint: 100,75 (E1), 103,00 (E2), 105,00 (E3).

Scroll To Top